Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τραγικές ολιγωρίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

fotovoltaika-parkaΕρώτηση για τις τραγικές καθυστερήσεις στις πληρωμές παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέθεσαν 42 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη. Η Ερώτηση που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το ειδικό τέλος των ΑΠΕ, για την αιτία που υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη

Θέμα: Τραγικές ολιγωρίες και  καθυστερήσεις στις πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ από την Κυβέρνηση

Η προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μόλις τον Αύγουστο του 2016, από την Κυβέρνηση, του νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ, προέβλεπε μεταξύ άλλων και διαδικασίες για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού υπέρ ΑΠΕ, καθώς και σημαντικές υποσχέσεις από πλευράς Υπουργού Ενέργειας, για μη επιβάρυνση παραγωγών – καταναλωτή. Αν και αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη στο επόμενο διάστημα, ευθύς αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου επανέρχονται μείζονα ζητήματα για τους παραγωγούς.

Σχεδόν ολική στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την απόδοση πόρων ΕΤΜΕΑΡ υπέρ Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τον Αύγουστο και η οποία συνεχίζεται, είναι η κατάσταση σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση στις υπερημερίες  πληρωμών των ΑΠΕ για την παραγωγή του Μαρτίου πάνω από τις 150 ημέρες, με άγνωστο μάλιστα το πού αυτές θα φθάσουν μέχρι να κλείσει ο τρέχων μήνας. Αντίστοιχη ολική στάση πληρωμών φαίνεται ότι έχει κηρύξει η ΔΕΗ και έναντι του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μην μπορεί να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς και έτσι να υπάρχει και δραματική επιδείνωση στις  πληρωμές που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, όπου πάντα ήταν  πολύ καλύτερος ο ρυθμός πληρωμών και οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνούσαν ενάμιση ή δύο μήνες. Πλέον, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν νησιώτες παραγωγοί  φωτοβολταϊκού ρεύματος, η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει και εδώ, για πρώτη φορά, τους 5 μήνες.

Το αποτέλεσμα είναι η Κυβέρνηση να έχει οδηγήσει στην απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι για μια ακόμη φορά βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν λύσεις για να καλύψουν τις φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, λειτουργικές και βεβαίως βιοποριστικές τους υποχρεώσεις.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πού οφείλονται αυτές οι τραγικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ;
  2. Ποιος ο προγραμματισμός για την εξόφληση αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και βιοποριστικές ανάγκες τους, αλλά και να συνεχίζουν να επενδύουν στην πράσινη ενεέγεια;
  3. Ποιοι οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ τελικά, δεδομένου ότι δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, έρχονται στην επιφάνεια και νέα σενάρια για την αύξησή του;
  4. Πώς γίνονται οι συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων;

Καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ