Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρειάζεται μια επανάσταση σοβαρότητας και μεταρρυθμίσεις | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ελεύθερο Τύπο

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Screen Shot 2016-12-11 at 13* Συνέντευξη μου στο δημοσιογράφο Γ.Ευθυμίου για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Συζητήσαμε για το αν είναι εφικτοί οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, το ενδεχόμενο νέων μέτρων, το χρέος, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το πως η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αναθεωρήσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5% με τον οποίο δέσμευσε τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση. 

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

Ως ειδικός εισηγητής της ΝΔ στον προϋπολογισμό για το 2017, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας; Θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως είναι μέσα στο επόμενο έτος;

Προφανώς όλοι θέλουμε η Κυβέρνηση για το καλό της χώρας, να πετύχει τους στόχους του Προϋπολογισμού. Όμως έχω σοβαρές αμφιβολίες, διότι πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό με μη ρεαλιστικούς στόχους. Ισχυρίζονται πως το 2017 θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1.8%, όταν από 1η Ιανουαρίου έχουμε 2.6 δισ. νέους φόρους, 1 δισ. μειώσεις συντάξεων και 1.4 δισ. αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία έχουν ψηφίσει. Συνεπώς, ενώ θα μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και κατά συνέπεια η αγοραστική τους δύναμη, στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι πολίτες θα καταναλώσουν περισσότερα. Και επιπλέον: Την ώρα που κάνουν τα πάντα για να καθυστερούν επενδύσεις, εκείνοι υπολογίζουν αύξηση τους, ενώ με την αγορά διαλυμένη και στεγνή από ρευστότητα, αναμένουν και αύξηση των εξαγωγών. Πράγματα τουλάχιστον αμφίβολα και φοβάμαι ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, θα βάλουν σε νέες περιπέτειες τη χώρα.

Η κυβέρνηση πάντως διατείνεται ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση…Δεν το βλέπετε εφικτό μέχρι το τέλος του έτους;

Ο κ.Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι θα κλείσει τη 2η Αξιολόγηση, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η αβεβαιότητα αλλά και τα επώδυνα μέτρα. Αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας του Πρωθυπουργού που καλείται να πληρώσει ο μέσος πολίτης. Σε ότι αφορά τη συμφωνία την ίδια, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα απόσταση, κάτι που κοστίζει στην οικονομία μας. Το κόστος των μέτρων αυξάνεται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μεγεθύνονται, οι επιστροφές φόρου πάνε για το 2017 και η αγορά βουλιάζει. Κάθε μέρα που περνά δίχως να κλείνει η Αξιολόγηση, είναι ένα ακόμα χτύπημα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στης ελληνικής οικονομίας και μια ρωγμή στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τη διαμόρφωση μίας ειδικής συμφωνίας με το ΔΝΤ, που θα επιτρέψει στο τελευταίο να «ενταχθεί» στο ελληνικό πρόγραμμα πως τη βλέπετε; Μπορεί να βρεθεί λύση με τα πλεονάσματα;

Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της, η Κυβέρνηση υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Μας βάζει σε ένα Μνημόνιο διαρκείας υπό συνεχή ξένη επιτροπεία, δείγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης των εταίρων προς αυτήν. Θέση της Νέας Δημοκρατίας, που διατύπωσε πρώτος ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως πρέπει να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά στο 2%. Ο κ.Τσίπρας όχι μόνο καθυστέρησε να το διεκδικήσει, αλλά επειδή δεν τον εμπιστεύεται και κανείς, απέτυχε και να το κερδίσει.

Αν δεν δοθεί κάποια λύση για χαμηλότερα πλεονάσματα στη σημερινή κυβέρνηση, γιατί εταίροι και δανειστές να “κάνουν τη χάρη” σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως υποστηρίζει το κόμμα σας;

Γιατί με τις πρακτικές που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις ολιγωρίες και την άρνηση για ριζικές μεταρρυθμίσεις, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση. Για την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση των πλεονασμάτων είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αισιοδοξώ πως μέσα από την αποτελεσματικότητα μας στις μεταρρυθμίσεις θα τα καταφέρουμε. Και αυτή θα είναι η πρώτη νίκη της αξιοπιστίας απέναντι στο λαϊκισμό που θα καταγραφεί στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων.

Για το χρέος γιατί κρατήσατε αποστάσεις από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης; Δεν είναι μια θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία;

Ο κ.Τσίπρας αύξησε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 23% μέσα σε 2 χρόνια, αλλά τώρα πανηγυρίζει επειδή “θα” το μειώσει κατά 20% μετά από 44 χρόνια, το 2060. Ουσιαστικά λοιπόν, τα δύο από τα τρία μέτρα που ελήφθησαν δε θα χρειάζονταν αν ο ίδιος δεν είχε οδηγήσει την οικονομία στα βράχια. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, αντίθετα, παγιδεύουν τη χώρα σε ένα τέταρτο, διαρκές Μνημόνιο, το οποίο εγκλωβίζει μία ακόμα γενιά Ελλήνων στη λιτότητα.

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μπορεί να γίνει κάτι;

Η ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης καθυστερεί με ευθύνη της Κυβέρνησης από το Μάρτιο του 2015. Η αναξιοπιστία του κ.Τσίπρα και η «περήφανη» διαπραγμάτευση που χρέωσε τους Έλληνες 100 δισ. δεν επέτρεψαν την ενεργοποίηση ενός χρήσιμου εργαλείου τη χώρα. Θα έπρεπε ήδη να συμμετέχουμε, ωστόσο φοβάμαι πως αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά στην πολιτική και τα οικονομικά αποτελέσματα, θα καθυστερήσει.

Θεωρείτε ότι σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα; Και για να το θέσω πιο απλά: πότε βλέπετε εκλογές;

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ένα πολιτικό σοκ υπευθυνότητας που θα μπορέσει να προέλθει μόνο μέσα από εκλογές. Δε βλέπω άλλο τρόπο, όσο η Κυβέρνηση αυτή επιμένει να εγκλωβίζεται στις εμμονές και τις ιδεοληψίες της. Όμως εκλογές μπορούν να προκληθούν μόνο με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επιτρέψτε μου πάντως να επιμείνω και να σας μεταφέρω μια ερώτηση που εκφράζεται συχνά από τους πολίτες: Τι διαφορετικό θα μπορέσει να κάνει η ΝΔ; Πως π.χ. θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε μείωση της φορολογίας;

Αρχικά δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Αυτό που απαιτείται είναι μια επανάσταση σοβαρότητας. Δικός μας σκοπός είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, με ταυτόχρονη στοχευμένη μείωση δαπανών προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Και παράλληλα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο το λιγότερο κράτος, με ευέλικτες δομές και έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Δηλαδή είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;

 Ναι, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία για να ανακάμψει. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, έχουμε ήδη παρουσιάσει δημόσια τις 25 θέσεις του κυβερνητικού μας προγράμματος αλλά και μια σειρά από εξειδικευμένες θέσεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και το πλαστικό χρήμα.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για διαχειριστική ανεπάρκεια όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα. Εκεί δεν φοβάστε αρνητικές εξελίξεις;

Μια χώρα που δεν είναι οικονομικά αυτόνομη, είναι πιο ευάλωτη σε γεωπολιτικούς κινδύνους. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια «γειτονιά» που κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Θα περίμενε κανείς, σε μια τέτοια εποχή να έχουμε θωρακίσει την πολιτική ηγεσία με πρόσωπα ικανά και άξια να υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Αντίθετα βλέπει κανείς δηλώσεις και χειρισμούς, που κάνουν τον κάθε Έλληνα να ανησυχεί.

Σε μια οικουμενική κυβέρνηση γιατί δεν συμμετέχετε σήμερα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει πως θα προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, ακόμη και αν έχετε αυτοδυναμία;

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί με πρόσωπα που ασπάζονται τις αρχές της και κυρίως έχουν διάθεση να υπηρετήσουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύετε εσείς πως με την παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί ένας κοινός προγραμματικός τόπος συνεργασίας; Έχουν αποδείξει όχι απλά ότι διακατέχονται από ιδεοληπτικές εμμονές αλλά και ότι είναι αφερέγγυοι. Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό μέτωπο λογικής και σ’ αυτή την παράταξη δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσωπο που έχει δείξει, δε μπορεί να έχει θέση.