Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άμεση καταβολή οφειλών προς κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και ομαλή χρηματοδότηση

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

kentra prolipisis exartisewn

Ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συνυπέγραψε ερώτηση μαζί με άλλους 40 βουλευτές και πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Βοιωτίας κ. Γιάννη Καράμπελα σχετικά με την άμεση καταβολή οφειλών προ τα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και την ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση καταβολή οφειλών προς Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού

Το Κέντρο Πρόληψης της χώρας είναι αποκεντρωμένες δομές πρωτογενούς πληρωμής που καλούνται εν μέσω κοινωνικής κρίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατόμων και ομάδων, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Στην επαρχία μάλιστα, ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα παροχής κάθε σχετικής υπηρεσίας. Στα αυξημένα αιτήματα που δέχονται οι δομές και καλούνται να καλύψουν, ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών.

Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην “Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης” και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ και κατά 50% από το ΥΚΚΑ.

Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000 ευρώ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334 ευρώ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000 ευρώ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000 ευρώ, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, η -εξίσου αυθαίρετη- περικοπή για το 2012 ανέρχεται σε ύψος 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του ΥΥΚΑ 5.500.000 αντί των 10.686.334 ευρώ που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση). Αν και τα -περικομμένα έστω- χρήματα του Υπουργείου Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον  ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης.  Η απόδοση αυτών των χρημάτων θα προσέφερε μια ανακούφιση στις δομές, εκ των οποίων άλλες έχουν μηδενικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ άλλες φτάνουν στο σημείο αυτό εντός του επόμενου διμήνου. Η Δίοικηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για αυτό, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο το γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Θεωρούμε πως τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να είναι βιώσιμα και μάλιστα να αναπτυχθούν, αρκεί να τηρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: Συγκεκριμένα, να χρηματοδοτηθούν με τα ποσά των 21.372.668 ευρώ για το 2012 και των 23.054.418 ευρώ για το 2013 που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση και να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του ΥΚΚΑ χωρίς τη διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ και βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα καταβάλετε στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση ποσά για το 2012 και το 2013, δηλαδή 10.686.334 ευρώ και 11.527.240,5 ευρώ αντιστοίχως;

Θα φροντίσετε αρμοδίως ώστε άμεσα να καταβάλλει τις οφειλές του ο ΟΚΑΝΑ και θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς ΥΥΚΑ ή θα αφήσετε Κέντρα Πρόληψης να κλείσουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καράμπελας Γιάννης Βοιωτίας

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Φλώρινας

Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών

Ασημίνα Σκόνδρα Καρδίτσα

Καρανάσιος Ευθύμιος Χαλκιδικής

Κοψαχείλης Τιμολέων

Κατσαφάδος Κωνσταντίνος Α’ Πειραιώς

Ταμήλος Μιχάλης Τρικάλων

Μακρή- Θεοδώρου Ελένη Φθιώτιδας

Ασημακοπούλου Άννα- Μισέλ Ιωαννίνων

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Χριστογιάννης Δημήτριος Πιερίας

Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος

Τσουμάνης Δημήτριοος Πρέβεζας

Κέλλας Χρήστος Λάρισας

Γιάννης Μιχελάκης Επικρατείας

Γεωργαντάς Γεώργιος Κιλκίς

Αντωνίου Μαρία Καστοριά

Βεσυρόπουλος Απόστολος Ημαθία

Ταγαράς Νικόλαος

Κεφαλογιάννης Ιωάννης Ρέθυμνο

Κοντογιάννης Γιώργος

Αναστασιάδης Σάββας

Σαμπαζιώτης Δημήτρης Μεσσηνίας

Ανδριανός Ιωάννης

Βογιατζής Παύλος

Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος

Ντινόπουλος Αργύριος

Διονύσης Σταμενίτης

Νταβλούρος Αθανάσιος

Μπατσαρά Γεωργία

Κυριαζίδης Δημήτριος

Βλαχογιάννης Ηλίας

Λεονταρίδης Θεόφιλος

Μαρκογιαννάκης Χρήστος

Σενετάκης Μάξιμος

Αραμπατζή Φωτεινή

Κασαπίδης Γεώργιος

Δήμας Χρίστος

Νεράντζης Αναστάσιος

Ερώτηση_κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων_03.10.2012
Απάντηση_Υπουργείο Υγείας