Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο | «Η χρονιά της ελπίδας και της ανάκαμψης.»

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

«Η χρονιά της ελπίδας και της ανάκαμψης.»
Διανύουμε πλέον την τελική ευθεία για να κλείσουμε μια δύσκολη δεκαετία που στιγμάτισε την κοινωνία και την οικονομία μας από μια σφοδρή κρίση. Μπροστά μας, έχουμε μια ημερομηνία ορόσημο, αυτήν της επετείου των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία.
Οι μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του Κορωναιού, η αδιάλειπτη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, δύναται να καταστήσουν εφικτή την επαναφορά της οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά ελπίδας για ισχυρή ανάκαμψη και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στην επιστροφή στις καθημερινές μας ζωές.
Η παγκόσμια επιστημονική και ερευνητική κοινότητα έχουν ανακαλύψει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ η έρευνα γενικότερα το 2020, αναρριχήθηκε στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, παρά την πανδημία, υλοποιήθηκε με το παραπάνω το πλάνο μας για την ενίσχυση της έρευνας και την καινοτομίας.
Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε 3 κύριους άξονες με στόχο να αποτρέψουμε την φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα.
Πολιτικές μας επιδιώξεις αποτελούν, 1) η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, 2) η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και 3) η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ψηφίσαμε τα φορολογικά κίνητρα που αφορούν την αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α που είναι σε ισχύ από 01.09.2020 και από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%. Προχωρήσαμε στην δημιουργία του ElevateGreece, που αποτελεί την ψηφιακή, κύρια πύλη εισόδου όχι μόνο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Παράλληλα νομοθετήσαμε την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους. Ίσως μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δρομολόγηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ηςγενιάς στην Θεσσαλονίκη – ThessIntec.
Επιπροσθέτως, ενισχύουμε τις δράσεις ΕΣΠΑ όπως το Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, τους Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας και τα Κέντρα Ίκανοτήτων. Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την περεταίρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α που θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.
Μελετώντας βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και προσαρμόζοντας αυτές στα δικά μας δεδομένα, προχωράμε βήμα-βήμα στην προώθηση ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας. Αναμφίβολα, η αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικός και απαιτητικός, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελούν για εμάς μονόδρομο, ειδάλλως οι εξελίξεις θα μας προσπεράσουν. Η αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού και επιστημονικού ταλέντου που διαθέτουμε σε συνδυασμό με την ανάδειξη «χώρων» αιχμής ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και συμβάλλουν παράλληλα στην ανάσχεση της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό.