Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ και επανακαταβολή των συντάξεων σε αναστολή.

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

 

ΟΓΑ

Ενέργειες για την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ και την επανακαταβολή των συντάξεων, οι οποίες έχουν ανασταλεί, ζητούν από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσαν 21 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές αναφέρουν πως πολλές από τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερήλικων συμπολιτών μας ανεστάλησαν, καθώς θεωρήθηκε πως αυτοί δεν πληρούν πλέον τις νέες προϋποθέσεις χορήγησής σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις για να λάβει ένας ανασφάλιστος υπερήλικας σύνταξη:

·      Δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό

·      Ο/η  σύζυγος του να μην λαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ

·      Το ετήσιο ατομικό και οικογενειακό (για τους έγγαμους) φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην  υπερβαίνει τα όρια των 4.320 ευρώ και των 8.640 ευρώ αντίστοιχα.

 Όμως, σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, ακόμη και οι πολίτες που λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη όπως μια σύνταξη 170 ευρώ από κάποιο ταμείο δεν δικαιούνται να παίρνουν πλέον σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΓΑ καθώς θεωρούνται πως ξεπερνούν το καθορισμένο όριο. Έτσι, η χορήγηση της σύνταξής τους αναστέλλεται και η επιβίωσή τους γίνεται ακόμη πιο  δύσκολη.

Ερώτηση_αναστολή συντάξεων ανασφάλιστων υπερήλικων ΟΓΑ_13.03.2014

Απάντηση_Υπουργείο Οικονομικών

Απάντηση_ Υπουργείο Εργασίας