Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΗΛΩΣΗ | Στη 13η θέση και όχι στην 1η -όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας- βρίσκεται η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

FacebookTwitterEmailPrintFriendly
Χρίστος ΔήμαςΟ Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Στη 13η θέση και όχι στην 1η -όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας- βρίσκεται η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…». 
 
 
Πλήρης Δήλωση 
 
            «Στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, για ακόμα μία φορά ο Πρωθυπουργός είτε εν γνώσει του διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, είτε οι συνεργάτες του, του χορηγούν πλασματικά στοιχεία. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιτυχίες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, την ώρα που τα χρήματα που έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι ελάχιστα σε σχέση με τα διαθέσιμα. 
 
Αναλυτικότερα, με μια απλή επίσκεψη στη επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης cohesiondata.ec.europa.eu μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του ψεύδους που αναπαράγει συνολικά το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα. Η χώρα μας κατατάσσεται 13η σε σύνολο 28 χωρών στις δαπάνες του ΕΣΠΑ 2014-2020, με την απορρόφηση να φτάνει μόλις το 16% της προγραμματισμένης δαπάνης, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι εκκινήσαμε αυτήν την προγραμματική περίοδο με μεγαλύτερη εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη. Το μέγεθος της υποκρισίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο δε, από την ανάλυση αυτού του ποσοστού, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της απορρόφησης προέρχεται από έτοιμα, ώριμα, τμηματοποιημένα έργα που σχεδίασε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
Αντί συνεπώς ο Πρωθυπουργός να προσπαθεί να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις, θα ήταν περισσότερο χρήσιμος για τη χώρα, εάν έκανε κάτι ώστε να φτάνουν οι ευρωπαϊκοί πόροι έγκαιρα στους δικαιούχους».