Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χαμηλή απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και μεγάλες καθυστερήσεις σε δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 καταλογίζουν στην Κυβέρνηση 51 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνυπογράφουν Ερώτηση του Αναπλ.Τομεάρχη Οικονομίας & Ανάπτυξης της ΝΔ, Βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα. Όπως ενδεικτικά υπογραμμίζει ο κ. Δήμας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει σε πραγματικό χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα https://cohesiondata.ec.europa.eu, η Ελλάδα είναι 23η σε δαπάνες και 16η σε συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα το γεγονός πως η χώρα μας είχε λάβει τη μεγαλύτερη προχρηματοδότηση από τις 28 χώρες της ΕΕ και η παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου την προγραμματική αυτή περίοδο, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αποτυχίας. Μάλιστα σε τομείς όπως η Προστασία του Περιβάλλοντος και οι Ψηφιακές Υπηρεσίες -τομείς κρίσιμοι για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας- έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα έργα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που χρηματοδοτούν τις υποδομές των μεγάλων μεταφορικών έργων αλλά και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας.

Με την Ερώτηση τους, οι 51 βουλευτές της ΝΔ ζητούν εκτενή απολογισμό της διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Κυβέρνηση, αλλά και σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020

04.04.2019

κ. Υπουργέ,

πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απεικονίζει με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για ένα στα δύο νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημα διαρκεί μόλις για 19 ημέρες, ενώ το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που αναδεικνύει και μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το 82% των νοικοκυριών δεν θα καταφέρει να αποταμιεύσει ούτε ένα ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 62% των καταναλωτών δηλώνει πως «μόλις που τα βγάζει πέρα».

Προφανώς όλη αυτή η εικόνα, δε συνάδει με το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά καθιστά αναγκαία την επίσπευση κάθε δυνατής συνδρομής στην ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει σε περισσότερες, βιώσιμες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Μετά την αποτυχία του «αναπτυξιακού» ν.4399/16 και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, θα ανέμενε κανείς πως τουλάχιστον θα υπήρχε διαφορετική εικόνα στην απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Είναι γνωστό πως οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται.

Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 20,382 δις (20 Επιχειρησιακά Προγράμματα) + 0,370 δις (Διακρατικά Προγράμματα) + 0,970 δις (αύξηση προϋπολογισμού) = 21,722 δις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μαζί με την εθνική συμμετοχή συνιστούν ένα ποσό 26 δις. προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, καθώς όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο (ν.4314/2014) είναι ψηφισμένο ήδη από το 2014.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής https://cohesiondata.ec.europa.eu η Ελλάδα είναι σήμερα 23η στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων (δαπάνες) και 16η στις συμβασιοποιημένες δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020. Δηλαδή ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι ικανοί να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη διασφάλιση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυτοί λιμνάζουν αναξιοποίητοι. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη στασιμότητα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η χώρα μας επωφελήθηκε από την εμπροσθοβαρή προ-χρηματοδότηση των προγραμμάτων (την οποία διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση στη βάση της οικονομικής κρίσης), την πρόσθετη προ-χρηματοδότηση για την Ελλάδα, τη σημαντική προκαταβολή που προβλέπουν οι Κανονισμοί (υπερδιπλάσια για την Ελλάδα) και το μεγάλο αριθμό έργων που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (έργα-«ουρές»). Πρόσφατα μάλιστα ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν σε δηλώσεις τους την ανησυχία τους για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Επιπλέον, με μια απλή ανάγνωση των στοιχείων της ιστοσελίδας http://anaptyxi.gov.gr, της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020, αντιλαμβάνεται πως η Κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα στους τομείς του Περιβάλλοντος και των Ψηφιακών Υπηρεσιών- τομείς κρίσιμοι για τον αναγκαίο παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας- ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που χρηματοδοτούν τις υποδομές των μεγάλων μεταφορικών έργων αλλά και κυρίως την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία με τις επενδύσεις να καταγράφουν διαρκή πτώση (σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο 2018- δ΄ τρίμηνο 2017 οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν ενώ η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει κύρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου την προγραμματική αυτή περίοδο και κατά συνέπεια φέρει την πλήρη ευθύνη για τα αποτελέσματα της, ερωτάσθε:

α) Για ποιο λόγο καταγράφονται οι τόσο απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

β) Ποια ήταν η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2018 αλλά και σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα; (παρακαλώ να κατατεθούν αναλυτικοί πίνακες).

γ) Σε τι ποσοστό επετεύχθη ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά;

δ) Ποιες είναι οι προβλέψεις για την απορρόφηση (και όχι την εισροή) κοινοτικών πόρων για το έτος 2019 από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτός δηλώθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές του έτους; Ποιες δράσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2019;

ε) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ (2014-2020); Σε ποια φάση βρίσκονται οι τρέχουσες δράσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των σταδίων τους;

20190204 ΕΡΩΤΗΣΗ Απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020