Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Σοβαρά ερωτήματα προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με τη χαμηλή απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας θέτουν με Ερώτηση τους η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν η χώρα επέστρεψε το ποσό της προχρηματοδότησης επειδή δεν το αξιοποίησε αλλά και μια σειρά στοιχείων για την πορεία του προγράμματος.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

Κάρτες Facebook.001

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

Θέμα: Απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να υλοποιήσει τους στόχους της θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020. Βασικές προτεραιότητες του είναι η μετάβαση σε μια περισσότερο βιώσιμη αλιεία, η στήριξη αλιέων, υδατοκαλλιεργητών, εταιριών μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων κ.α., η διευκόλυνση στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση των εμπλεκομένων αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκές παράκτιες περιοχές.

Για την περίοδο 2014-2020, το μερίδιο της χώρας μας από τον προϋπολογισμό του Ταμείου αντιστοιχεί σε 388,8 εκ. ευρώ, ποσό σημαντικό, προκειμένου να ενισχυθεί ένας τομέας με σημαντική εξωστρέφεια ικανή να προσδώσει αναπτυξιακή υπεραξία στην ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα κοινοτικοί πόροι να βαλτώνουν, σε μια εποχή που η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα, η κοινωνία νέες θέσεις εργασίας και ο τομέας της αλιείας μοχλούς ανάπτυξης.

Οι πραγματικά απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας αποτυπώνονται ανάγλυφα στην τελευταία Έκθεση υλοποίησης της Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναρτήθηκε στην ειδική ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος στις 23/12/2016, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 50, παράγραφος 9 του Κανονισμού (ΕΕ) 1303/2013.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Ποια είναι η πορεία εκτέλεσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιεία και Θάλασσα μέχρι σήμερα; Έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις για την υλοποίηση του (ΚΥΑ κ.α.); Πόσα σχέδια έχουν ενταχθεί, πόση είναι η απορρόφηση του προγράμματος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα.

2) Ποιος ήταν ο εθνικός στόχος απορρόφησης για το 2016; Ποιο ήταν το τελικό ποσοστό απορρόφησης;

3) Στην εκτέλεση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος, προβλέπονται ενέργειες δημοσιότητας προκειμένου να ενημερωθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθούν οι εν δυνάμει δικαιούχοι, δεδομένου ότι μέχρι 13.01.2017 στην ειδική ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος υπάρχει μόνο μία αναφορά σε μία εκδήλωση (Ημερίδα 1ης Ενημέρωσης για το Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020, Πέμπτη 6/10/2016 και ώρα 14:30, Ακτή Καλαμίτσας, Καβάλα). Πόσοι συμμετείχαν, με ποιες ιδιότητες και ποιοι ήταν οι εισηγητές στην εν λόγω εκδήλωση; Θεωρείτε ικανοποιητική τη δημοσιότητα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα;

4) Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα 25,6 εκ. ευρώ που είχε στη διάθεση της ως προχρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος με συνέπεια τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ταμείο;

13.01.2017 ΕΡΩΤΗΣΗ |  Απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας