Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001Ερώτηση για το ενδεχόμενο να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 970 εκατ. ευρώ εξ’ αιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της κυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο αν υφίστανται απειλή απώλειας των χρημάτων και ζητά να ενημερωθεί για το αν μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των 970 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την την τεχνική προσαρμογή των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2017-2020.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης

18.07.2017

Με βάση την τεχνική προσαρμογή των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2017-2020, καταγράφηκε αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων προς την Ελλάδα κατά περίπου 970 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα κεφάλαια αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις στους τομείς της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, του προσφυγικού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε μέχρι το τέλος του 2016 να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για την απορρόφηση των 970 εκατ. ευρώ. Εδώ και ένα χρόνο, παρά τις οχλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει το παραμικρό.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

α) Έχει η Ελλάδα μέχρι σήμερα 18.07.2017 αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των επιπλέον 970 εκατ. ευρώ;

β) Είναι αληθές ότι υπάρχει επιστολή της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης C.Cretu, στην οποία επισημαίνεται πως ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο υπάρχουν οχλήσεις για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποστολή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και ξεκάθαρη απειλή πως αν αυτό δε συμβεί μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, η χώρα θα χάσει τα χρήματα για το 2017;