Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Κατάρρευση γέφυρας στο Φενεό Κορινθίας

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Το ζήτημα της κατάρρευσης της γέφυρας στον Ολβιο ποταμό, η οποία συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά (από Μεσινό προς Αρχαία Φενεό) έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ζημιάς αλλά και μέριμνα για έλεγχο ασφαλείας των υπόλοιπων υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Κατάρρευση γέφυρας στο Φενεό Κορινθίας

11.02.2019

κ. Υπουργέ,

οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ορεινή Κορινθία, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην περιοχή, με αποκορύφωμα ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Η γέφυρα στον Ολβιο ποταμό, η οποία συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά (από Μεσινό προς Αρχαία Φενεό) -μέσα από την επαρχιακή οδό- κατέρρευσε και η περιοχή του Φενέου έχει «κοπεί» στα δύο.

Ευτυχώς από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο η κατάρρευση της γέφυρας γεννά σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και ανασφάλεια για την αξιοπιστία των υπόλοιπων υποδομών.

Επιπλέον, για ακόμα μία φορά, έρχεται στο προσκήνιο η πρόταση σημαντικών επιστημόνων του τεχνικού δυναμικού της χώρας για δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Γεφυρών. Ενός θεσμού που θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη καταστροφών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει μια ιδιαίτερα χρήσιμη βάση δεδομένων για τα σημαντικά τεχνικά έργα της χώρας με τις μελέτες τους, προσφέροντας τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιούν ελέγχους αλλά και παρεμβάσεις όπου διαπιστώνεται ανάγκη.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε:

α) Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την αποκατάσταση της γέφυρας που συνδέει τα χωριά Μεσινό και Αρχαία Φενεό; Υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην κατάρρευση της; Πότε ήταν η τελευταία συντήρηση της υποδομής και σε ποιο βαθμό οι υπόλοιπες παρόμοιες υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας είναι ασφαλείς για τη διέλευση πεζών και οχημάτων;

β) Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας γέφυρας και τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε να επιταχύνετε την διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην περιοχή;

γ) Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Γεφυρών;

20191102 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ερώτηση για τη γέφυρα στο Φενεό Κορινθίας