Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΣΗ | Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ενός Brexit δίχως συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Το ζήτημα της ανησυχίας που προκαλεί η μη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο εξόδου της βρετανικής χώρας έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του ο Βουλευτής Κορινθία Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας έχοντας υπόψη το γεγονός πως αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια σειρά εμπορικούς τομείς, που ενδεχομένως εμφανίσουν κινδύνους και προκλήσεις στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, ζητά από το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση για την προετοιμασία της χώρας μας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργείο Εξωτερικών

Θέμα: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ενός Brexit δίχως συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

30.01.2019

κ. Υπουργέ,

με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό επίπεδο της βρετανικής χώρας έχει προκαλέσει προβληματισμό σε πολλά κράτη μέλη, τα οποία εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μιας άτακτης εξόδου.

Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να περιορίσει τις δυσκολότερες συνέπειες του Brexit που ενδεχομένως προκύψουν στο «κενό» διάστημα μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, όσο μειώνεται το χρονικό διάστημα μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019, ημέρα που έχει οριστεί ως ημέρα – αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο διευρύνεται η αγωνία για το τι θα επακολουθήσει. Προκειμένου να αμβλύνουν ενδεχόμενα προβλήματα, αρκετές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια σειρά τομείς, που ενδεχομένως εμφανίσουν κινδύνους και προκλήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο προσπαθούν μέσα από διμερείς επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο να ρυθμίσουν το πλαίσιο μιας σειράς τομέων όπως οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές (πχ cabotage), γεγονός που κατ’ επέκταση θα επηρεάσει άμεσα και ολόκληρο τον εξαγωγικό κλάδο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία κ.α.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάσθε:

α) Έχει η ελληνική Κυβέρνηση προετοιμάσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την περίπτωση ενός Brexit δίχως συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πως σκοπεύετε να περιορίσετε τις συνέπειες στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο; Υπάρχει μελέτη για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που θα πληγούν περισσότερο από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

β) Πριν λίγες ημέρες, σε συνάντηση των μόνιμων Πρέσβεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των σχεδίων εκτάκτων αναγκών, υπήρξε προβληματισμός για την ετοιμότητα ορισμένων χωρών σε ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit, αλλά και σαφής κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Σε ποιο βαθμό είναι η χώρα προετοιμασμένη για ένα άτακτο Brexit και κατά πόσο έχει γίνει προετοιμασία σε συνεργασία με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Υπάρχουν εν εξελίξει διαπραγματεύσεις; Ποιος έχει την ευθύνη τους και ποια είναι η ατζέντα των συζητήσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπ. Εξωτερικών