Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

vouli

Για πενιχρά πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κάνουν λόγο σε σχετική ερώτησή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών 53 βουλευτές της Ν.Δ., την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στο κείμενο της ερώτησης, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα καλείται ο υπουργός οικονομικών να απαντήσει γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016 καθώς για το αν πλέον ισχύει ο στόχος των 1,993 δις ευρώ εσόδων για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

Προς το Υπουργείο Οικονομικών
Θέμα: Εξέλιξη του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη, συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Πλέον και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, σε αντίθεση με ό,τι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο μάλιστα στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141).

Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.

Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:

σε εκατ. ευρώ 2014 2015
Πραγματοποίηση Πραγματοποίηση Εκτίμηση
(Προϋπολογισμός 2016) Εκτίμηση
(Προϋπολογισμός 2015)
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων 384 254 268 577

Είναι προφανές ότι η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και έχουν οδηγήσει πολλές επενδύσεις είτε στην ακύρωση είτε στην «κατάψυξη».
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:

1ον. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;

2ον. Δεδομένων πλέον των αποκλίσεων για το 2015, εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016;

3ον. Δεδομένων των συνεχών, δημόσιων, αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ (με τελευταίες αυτές που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς [ΟΛΠ] και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), των εμποδίων που θέτουν και των αντιφατικών δηλώσεων που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης (ενδεικτικά, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέφερε στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μόλις χθες, Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, ότι είναι αντίθετος με την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά υπάρχει η συμφωνία…), σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, άρα με την Κυβέρνηση, ήταν σε εξέλιξη:

• Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.
• Πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ.
• Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
• Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
• Πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
• Πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ.
• Πώληση μετοχών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, από το σύνολο του 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
• Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
• Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου και Πύλου.
• Αξιοποίηση έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης.
• Αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα.
• Αξιοποίηση ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί και στο Μαρκόπουλο Αττικής.
• Αξιοποίηση ακινήτων στην Πλάκα Αθήνας.
• Αξιοποίηση 14 ακινήτων ανά την επικράτεια, κατάλληλων για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.
• Αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού.
• Αξιοποίηση ανά την επικράτεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.

Ερώτηση_ΥΠΟΙΚ