Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η εικόνα της οικονομίας είναι ο πραγματικός εχθρός του κ. Τσίπρα

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001Δέκα επιχειρήσεις ασθενούν, για κάθε μία που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των κλάδων έχουν χρέη προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. 91,6% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μείωση του κατώτατου μισθού δεν επέδρασε ευεργετικά προς την κατεύθυνσης βελτίωσης της οικονομίας. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένεται να μη μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις το 2016. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στα μέσα της εβδομάδας, αποτυπώνοντας τα αδιέξοδα τα οποία καλείται σήμερα αντιμετωπίζει η οικονομία. Η ίδια εικόνα και από την Τριμηνιαία Έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Ούτε ένας οικονομικός δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.

Η διαπίστωση αυτή όμως, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αφήγημα του Πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις στελεχών του τις τελευταίες ημέρες αλλά και με προσωπικό του άρθρο, κάνει λόγο για μια «χώρα στο κατώφλι της ανάκαμψης», σε μια εποχή που η εικόνα της οικονομίας τον διαψεύδει. Πως θα μπορέσει λοιπόν η Κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους, που η ίδια έχει θέσει κατά την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου; Φοβάμαι πως μέρα με τη μέρα γίνεται αδύνατο. Η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει, φορτωμένη με ασήκωτα για την εποχή φορολογικά βάρη. Το Κράτος χρωστά 7 δισ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των πολιτών έχουν εκτοξευθεί, ενώ η εισπραξιμότητα φόρων κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, και αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Ήδη 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, προμηθευτές συσσωρεύουν χρέη και η καταναλωτική δαπάνη των πολιτών συνεχώς μειώνεται.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι φορολογούμενοι καλούνται από τον Σεπτέμβριο έως και τον ερχόμενο Ιανουάριο να πληρώσουν ένα ποσό περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσοι είναι οι φόροι που έχουν καταλογιστεί. 3.3 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ, 2 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, 1.9 δισ. ευρώ φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και 1,3 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα έχουν φτάσει στο οικονομικό επιτελείο. Μόλις 75% εισπραξιμότητα στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μένει να δούμε τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Όπως εκτιμάται μάλιστα, αν το ποσοστό είσπραξης είναι κάτω από το 80% και δεν πιαστεί ο στόχος των 2,65 δις ευρώ -που έχει προϋπολογιστεί από την ίδια την Κυβέρνηση- τότε δημιουργείται ζήτημα για τα δημόσια έσοδα. Αν σ’ αυτό το δεδομένο συνυπολογίσει κανείς την καταιγίδα λουκέτων από την αρχή του έτους, μπορεί να αντιληφθεί πως ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες.

Το πρόβλημα συνεπώς είναι μεγάλο. Τυχόν τρύπα στα έσοδα, οδηγεί σύμφωνα με όσα έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε νέες επιβαρύνσεις των πολιτών, σε νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα, και θα εντείνουν το αδιέξοδο. Είναι μάταιο να περιμένεις να εισπράξεις από εκείνους που δεν έχουν άλλα να σου δώσουν. Και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον όλοι, ακόμα και εντός της Κυβέρνησης. Όμως ήδη ξεκίνησαν δηλώσεις για ενδεχόμενη επίσπευση των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους σε καύσιμα, αλκοόλ και τσιγάρα, σε μία προσπάθεια να μαζευτεί η τρύπα που δημιουργείται. Προφανώς ούτε αυτό θα αποδώσει. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση δε μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί. “Με τη θέσπιση και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους, οι φορολογούμενοι καλούνται στην ουσία να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις παλιές και νέες τους υποχρεώσεις, ενώ τα κίνητρα για φοροδιαφυγή αυξάνονται”, σημειώνεται χαρακτηριστικά – προκαταβάλλοντας πρακτικά τι θα συμβεί.

Αντί στο κυβερνητικό επιτελείο να αναζητούν αναπτυξιακές λύσεις, εγκλωβίζουν την αγορά σε ύφεση κόντρα στο ρεύμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 1.8%, η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα που βυθίζεται σε ύφεση 0.9%, με τις προβλέψεις μάλιστα της ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρούνται πρόσφατα προς το χειρότερο. Μοναδικός εχθρός λοιπόν του κ.Τσίπρα είναι η σημερινή κατάσταση. Η εικονική πραγματικότητα που κατασκευάζει, καταρρέει μπροστά στο τέλμα της ύφεσης που βιώνουν πολίτες και επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται. Πάνω στη βαριά φορολογία όμως, βασίζει η Κυβέρνηση την επιτυχία του σχεδίου της.

Κανείς λοιπόν δε μπορεί να πει πως δε γνωρίζει που οδηγούμαστε. Δε μπορεί κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο να ισχυριστεί ότι έπεσαν έξω. Γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο καθυστερούν να κλείσουν την αξιολόγηση, εντείνεται η αβεβαιότητα και τα προβλήματα για τη χώρα θα πληθαίνουν, την ώρα που καμία λύση στα έσοδα δεν πρόκειται να δοθεί μέσα από μια νέα φοροεπιδρομή. Συνεπώς δεν έχουν παρά να αντιμετωπίσουν άμεσα την πραγματικότητα. Απαιτείται άμεσα ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα έχει βάση του τον περιορισμό αλλά κυρίως την αναδιανομή των κρατικών δαπανών, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη εκμετάλλευση τους και ταυτόχρονα θα προσφέρει νέους μειωμένους παραγωγικούς συντελεστές σε κλάδους ικανούς να παράγουν πλούτο.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, δε δικαιολογείται να έχει καμία αυταπάτη. Ξέρει ότι οδηγούμαστε ταχύτατα σε μια νέα τρύπα στα έσοδα που θα φέρει είτε νέα μέτρα, είτε θα ενεργοποιήσει τον κόφτη δημοσιονομικής προσαρμογής. Μένει να δούμε αν και τι θα κάνει ώστε να το αποτρέψει.