Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θύματα της κρίσης οι νέοι και οι νοικοκύρηδες

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

νέοι

 

 

Τα τελευταία χρόνια κυρίαρχη θέση στα τηλεοπτικά δελτία και τις πολιτικές συζητήσεις έχουν τα θύματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση της οικονομίας μας έχει πλήξει ιδιαίτερα δύο κοινωνικές ομάδες παντελώς άδικα.

Η νεολαία, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, έχει υποστεί σοβαρότατη ζημία – όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες φυσικά – στην οποία όμως έχει από μηδενικό έως ελάχιστο μερίδιο ευθύνης. Οι σημερινοί 20ρηδες και 30ρηδες έχουν συμμετάσχει το πολύ σε 2-3 εκλογικές αναμετρήσεις. Την περίοδο που εισήχθησαν στην αγορά εργασίας η πρόσβαση στο δημόσιο είχε ήδη δυσκολέψει αρκετά λόγω ΑΣΕΠ και νόμου Πεπονή και η εκλογική τους δύναμη κατά την περασμένη δεκαετία ήταν πολύ μειωμένη (λόγω και της δημογραφικής γήρανσης του έθνους).

Όμως αυτοί θα κληθούν να «πληρώσουν τα σπασμένα» που τους κληροδοτεί το πολιτικό μας σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα, κάθε γενιά κληρονομεί μια καλύτερη κοινωνία από την προηγούμενη.  Οι σημερινοί νέοι αποτελούν την πρώτη εξαίρεση αφου θα παραλάβουν από τους γονείς τους μία χειρότερη κοινωνία.

Τα συμπτώματα της κρίσης στη νεολαία τα βλέπουμε παντού. Με την ανεργία στους νέους να είναι άνω του 50% και την υποαπασχόληση σε πρωτοφανή επίπεδα, είναι επόμενο οι νέοι Έλληνες να βλέπουν την οικογένεια ως οικονομικό πρόβλημα, τη μετανάστευση ως μοναδική λύση και την απάθεια ως πολιτική στάση.

Εκτός όμως από τη νεολαία, υπάρχει και ένα ακόμη δυναμικό, παραγωγικό και ευρύ κομμάτι της κοινωνίας που έχει δεχθεί την άδικη επίθεση της κρίσης. Αυτοί οι πολίτες είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που υπήρξαν οικονομικά «νοικοκύρηδες» μέχρι το 2009. Αναφέρομαι φυσικά στους συμπολίτες που όλα αυτά τα χρόνια ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους, δεν υπερχρεώθηκαν, κατέβαλλαν το Φ.Π.Α. και ξαφνικά βρέθηκαν με μειωμένες συντάξεις και μισθούς, χαράτσια και ψηλότερους φόρους κατανάλωσης.

Αυτές οι δύο ομάδες είναι το στοίχημα των ερχόμενων εκλογών. Να υπάρξει μέριμνα για τους συμπολίτες που πληρώνουν τις αμαρτίες άλλων χωρίς ουδέποτε να επωφηλήθηκαν από αυτές.

Χρίστος Δήμας

Υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας

Νέα Δημοκρατία