Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να σταματήσουν οι κατασχέσεις από λογαριασμούς αγροτών – Ερώτηση στα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

elga

Τον άμεσο τερματισμό του αυτόματου συμψηφισμού – κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού και ενώ δεν υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με τους δικαιούχους, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 33 ακόμη βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα, υπογραμμίζεται πως από το τέλος Νοέμβρη εξελίσσεται ένα δράμα που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, «με τη συρρίκνωση του ακατάσχετου από τα 1.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χιλιάδες αγρότες είδαν τις τελευταίες ημέρες να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ε.Ε. μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα για μια κατηγορία πολιτών των οποίων το ετήσιο εισόδημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πολυαναμενόμενα γι’ αυτούς χρήματα των επιδοτήσεων θα κάλυπταν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα διατροφής, θέρμανσης ή ακόμη και εξόφληση φαρμακείων από οφειλές σε παλαιά φάρμακα.

Παράλληλα, οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητάνε να οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο / ακατάσχετο όριο κατ’ελάχιστον 1500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Από το τέλος Νοέμβρη εξελίσσεται ένα δράμα που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, με τη συρρίκνωση του ακατάσχετου από τα 1500 ευρώ στα 1250 ευρώ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα , χιλιάδες αγρότες είδαν τις τελευταίες ημέρες να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι σαφές πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα για μια κατηγορία πολιτών των οποίων το ετήσιο εισόδημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πολυαναμενόμενα γι’ αυτούς χρήματα των επιδοτήσεων θα κάλυπταν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα διατροφής, θέρμανσης ή ακόμη και εξόφληση φαρμακείων από οφειλές σε παλαιά φάρμακα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το συγκεκριμένο μέτρο του αυτόματου συμψηφισμού / κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων αποκτά χαρακτήρα μάστιγας απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που τον τελευταίο χρόνο με τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται από την Κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους και Τραπεζικού Συστήματος, ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους του μόχθου και χαμηλών εισοδημάτων, που παλεύουν για να διασφαλίσουν βασικές ανάγκες επιβίωσης, αλλά και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας την επόμενη χρονιά, με όρους βιωσιμότητας.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

α. Θα σταματήσει ο αυτόματος συμψηφισμός / κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού πριν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο μερών;

β. Θα οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο / ακατάσχετο όριο κατ’ελάχιστον 1500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο;

γ. Θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα;

δ. Τι σκοπεύετε να κάνετε για όλα τα παραπάνω;

Ερώτηση_Υπ_Οικονομικών

Απάντηση_Υπ_Οικονομίας

Απάντηση_Υπ_Οικονομικών