Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομιλία Χρίστου Δήμα για την ΕΡΤ (video)

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σημερα συζητάμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την κατάργηση της ΕΡΤ που υποτίθεται πως θα διερευνήσει τις άκρως επιζήμιες πράξεις και παραλείψεις για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούσε η ΕΡΤ ήταν επιζήμιος για το δημόσιο συμφέρον και όχι ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε.
Πιο αναλυτικά, σήμερα και αύριο καλούμαστε να κλείσουμε το κεφάλαιο της αμαρτωλής ΕΡΤ -συζητώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή- και να ανοίξουμε το κεφάλαιο της Νέας δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και τηλεόρασης στο σχέδιο νόμου για την ΝΕΡΙΤ.
Σε αυτό το σημείο θέλω να μιλήσω όμως για το χθες και το αύριο.
Ας ξεκινήσουμε από το χθες.
“Η ΕΡΤ είναι απαξιωμένη και χρειαζόμαστε μία δημόσια τηλεόραση στα πρότυπα του BBC.”
Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά είναι λόγια του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 28 Μαϊου του 2013.
Ο κύριος Τσίπρας ήξερε τι έλεγε.
Μελετώντας κάποια οικονομικά στοιχεία εύκολα καταλήγουμε όλοι σε αυτό το συμπέρασμα.
Αναφέρω χαρακτηριστικά τρία:
1. Το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ετησίως ισοδυναμούσε με το συνολικό κόστος λειτουργίας όλων των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας μαζί.
2. Tο 95% των εσόδων της ΕΡΤ ήταν από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλαμε οι πολίτες και μόλις 5% από λοιπές πηγές. Αυτό και πρέπει και θα αλλάξει στη νέα τάξη πραγμάτων απαλλάσοντας τους Έλληνες πολίτες περίπου από 100 εκατομμύρια Ευρώ.
3. Η μισθοδοσία στην ΕΡΤ το 2012 –εν μέσω κρίσης δηλαδή- αυξήθηκε κατά 5.6%.
Απλα σας τονίζω πως ο μέσος μισθός στην ΕΡΤ υπερβαίνει κατά πολύ τον μισθό του ΑΓΕΕΘΑ. Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά.
Βέβαια, για να είμαι δίκαιος πρέπει να τονίσω πως στην ΕΡΤ υπήρχαν και εργαζόμενοι με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν πολύ χαμηλότερους μισθούς. Επίσης, στην ΕΡΤ υπήρχαν εργαζόμενοι που δούλευαν 12ωρα καθημερινά και υπήρχαν άλλοι που δεν πατούσαν καν και δεν μπορούσε να τους διώξει κανένα πειθαρχικό συμβούλιο.
Άρα δεν εμπίπτουν όλοι στην ίδια κατηγορία.
Ας πάμε όμως στο πιο ουσιαστικό κομμάτι, στο αύριο.
Τι δημόσια τηλεόραση θέλουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Δημιουργούμε έναν καινούριο δημόσιο φορέα ο οποίος θα:
• υπηρετεί τις αξίες της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης,
• σέβεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα,
• ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών με προγράμματα υψηλής ποιότητας που δεν υπερκοστολογούνται.
Θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και στα διεθνή και εγχώρια στοχευμένα ακροατήρια και θα λειτουργεί στα πρότυπα ενός σύγχρονου ραδιοτηλεοπτικού και διαδικτυακού φορέα:
• με καινούριο οργανόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 21 αιώνα,
• με σύγχρονο εταιρικό μοντέλο διακυβέρνησης που θα υποχρεώνει την συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των διευθύνσεων
• με σαφή διοικητική δομή, διακριτούς ρόλους, αξιολόγηση και απολογισμό έργου.
• με λιγότερους διευθυντές και προισταμένους και όσους υπαλλήλους χρειάζεται ώστε να λειτουργεί υπεύθυνα. Υπενθυμίζω πως ο αριθμός δεν θα υπερβαίνει τους 1000.
Προυποθέτει τα αυτονόητα, ενδεικτικά ανφέρω:
• κεντρική παρακολούθηση των δαπανών,
• επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) που θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη,
• καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν φαινόμενα υποαπασχόλησης του προσωπικού ή διαρκής ανάγκη πρόσθετης υπερωριακής εργασίας,
• κοινό μοντέλο marketing για όλα τα μέσα,
• ένα λογιστήριο όχι έξι
• και πολλά άλλα.
Προσδοκούμε σε έναν φορέα που επιτέλους θα εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες οδηγώντας τις εξελίξεις, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολυμέσων.
Παράλληλα το νέο σχήμα θα δημιουργήσει συνέργειες ανοίγοντας συνεπώς πολλές θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να γίνονται συμπαραγωγές με εξωτερικούς συνεργάτες που έχουν πρωτότυπες και πρωτοποριακές ιδέες αλλά και με άλλους επαγγελματίες -που δεν ανήκουν στην ΕΡΤ- όπως δημοσιογράφοι, οπερατέρ, ηλεκτρονικοί, εταιρείες οπτικοακουστικών και άλλους που θα προσφέρουν κάτι ξεχωριστό και χρήσιμο.
Με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής δεν θα καταφέρετε να παρεμποδίσετε την δημιουργία της Νέας Δημόσιας Ραδιοφωνίας, ίντερνετ και τηλεόρασης αλλά να αποδείξετε πως είστε κατώτεροι των περιστάσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μη μακρηγορώ, ελπίζω ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιλέξουν την υπευθυνότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, να είστε βέβαιοι πως σήμερα κλείνουμε το κεφάλαιο της αμαρτωλής ΕΡΤ και αύριο ανοίγουμε το κεφάλαιο της ελπιδοφόρας ΝΕΡΙΤ. Με άλλα λόγια δεν διστάζουμε να είμαστε και γκρεμιστές, αλλά και χτίστες.
Για αυτό το λόγο σας καλώ να καταψηφίσετε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής και να στηρίξετε αύριο το σχέδιο νόμου το οποίο θα δημιουργήσει μία νέα ραδιοφωνία, ίντερνετ και τηλεόραση η οποία θα λειτουργεί αξιοκρατικά, με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα πολίτη και για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.