Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ | Αναγχρονιστικό το Σ/Ν για το ΕΣΥΔ – Ενισχύει τον κρατισμό

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστου Δήμα:

Σήμερα συζητάμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις». Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σας ξεκαθαρίζουμε πως πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα για το οποίο δεν υπήρξε καν στοιχειώδης διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναχρονιστικό νομοθέτημα που επιβεβαιώνει την εμμονή σας σε αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος που βασίζονται στον κρατισμό και αγνοούν την λειτουργία της αγοράς με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Ημιτελές νομοθέτημα που αφήνει πολλές ανοιχτές εκκρεμότητες ειδικά με το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΛΟΤ και του ΕΙΜ μετά την απόσπαση του Ε.Σ.Υ.Δ. από τον Ε.ΣΥ.Π..

Αυτό που επιβεβαιώνεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο είναι το γεγονός πως ακόμα και στα λιγότερο σύνθετα ζητήματα καταφέρνετε να εκθέτετε τη χώρα και να την βάζετε σε περιπέτειες. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως δεν διαθέτει ούτε σχέδιο για τη χώρα, αλλά κυριότερα δεν έχει την ικανότητα να βγάλει την χώρα από την κρίση. Ακόμα και σε ζητήματα που θα μπορούσε να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς με άνεση χρόνου – αυτό το επιχείρημα επιβεβαιώνεται και με τη διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα με τους εμπλεκόμενους φορείς – ώστε να βρει βέλτιστες και αποτελεσματικές λύσεις, δεν το έπραξε. Ο λόγος που δεν το έπραξε η Κυβέρνηση είναι η ανικανότητα. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην πραγματικότητα είναι μια πρόχειρη λύση, ώστε να μην αποβληθούμε την επόμενη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης. Όμως, δεν βοηθάει, όπως θα έπρεπε την ελληνική οικονομία. Κανονικά ο στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου θα έπρεπε να ήταν η επιδίωξη χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να συζητούσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών του Οργανισμού Διαπίστευσης, Τυποποίησης και Μετρολογίας. Όμως στην πραγματικότητα συζητάμε μόνο το πως θα γλιτώσουμε την αποβολή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης αδιαφορώντας για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Θα ήθελα να θέσω οχτώ ερωτήματα στον κ. Υπουργό και θα εκτιμούσα εάν λάμβανα ουσιαστικές απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ερώτημα αφορά για ποιο λόγο 2,5 χρόνια δεν φέρατε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του Ε.Σ.Υ.Δ. με την τακτική διαδικασία, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε τόσο στη δημόσια διαβούλευση όσο και στο Κοινοβούλιο αναλυτικά με σκοπό να συμφωνήσουμε μια λύση που δεν θα αφήνει ξεκρέμαστους τον Ε.Λ.Ο.Τ. και τον Ε.Ι.Μ., αλλά κυριότερα θα είναι αποδεκτοί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης και θα βοηθήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική;

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.). Θα ήθελα να μου εξηγήσετε γιατί αυξάνετε αριθμητικά τη σύνθεση του Δ.Σ. από 5 σε 7 μέλη;

Το τρίτο ερώτημα αφορά στο παράδοξο ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός των μελών του Δ.Σ., στην πραγματικότητα δεν διευρύνονται οι διαφορετικοί εκπρόσωποι, αλλά περιορίζονται μιας και τα 4 από τα 7 μέλη διορίζονται απευθείας από  τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δεν θεωρείτε κανονικά ότι θα έπρεπε να στοχεύει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στη διεύρυνση αυτών που συμμετέχουν στο Δ.Σ.;

Το τέταρτο ερώτημα αφορά στον Σ.Ε.Β.  και στον Σ.Β.Β.Ε.. Δεν θα έπρεπε και άλλοι από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στο Δ.Σ.; Κύριε Υπουργέ, το ίδιο, περίπου, ισχύει και για το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.

Το πέμπτο ερώτημα αφορά στο σκεπτικό της απόφασης να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και όχι Ανώνυμη Εταιρείας (ΑΕ). Είμαι, βέβαιος, πως θα εξετάσατε και τα δύο ενδεχόμενα. Θα ήθελα, απλώς, να μας εξηγήσετε, γιατί τελικά επιλέξατε την μορφή του ΝΠΙΔ;

Το έκτο ερώτημα αφορά στο αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο καταργούνται οι τεχνικές επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν συμβουλευτικά σε ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο; Πράγματι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υφίστανται αυτές οι τεχνικές επιτροπές. Άρα, δεν τις θεωρείτε απαραίτητες; Τις ξεχάσατε; Είναι οι λόγοι οικονομικοί; Θέλω μια απάντηση.

Το έβδομο ερώτημα αφορά στο αν θα έπρεπε να αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ε.Λ.Ο.Τ. και το Ε.Ι.Μ.; Ή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, διότι με το παρόν σχέδιο νόμου μένουν ξεκρέμαστοι και κινδυνεύουν να μην έχουν, αυτοί οι δύο Οργανισμοί, τη δυνατότητα να πληρώσουν τις συνδρομές τους στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους πρέπει να συμμετέχουν.

Τέλος, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, στην Επιτροπή, για την επικοινωνία σας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης, με τον οποίο θέλω να πιστεύω ότι είστε σε επαφή, ώστε να επιβεβαιώσουμε τελικά πως με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι δεν βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον εξασφαλίζουμε πως δεν θα αποβληθούμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης.