Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ | Προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού στο σ/ν του ΕΣΥΔ

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Βασικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, στο νομοσχέδιο με την επωνυμία “Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις», στο οποίο ήταν εισηγητής:

— Το πιο εντυπωσιακό, απ’ όλα αυτά που συζητάμε, είναι το γεγονός πως αυτά τα συζητάμε σε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο έχει εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Δηλαδή, έχει εισαχθεί με ειδική διαδικασία, ώστε να συζητηθεί και να ψηφισθεί πολύ γρήγορα, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και εκτεταμένη συζήτηση, όπως απαιτούν όλα τα θέματα.

— Άκουσα τον κύριο Υπουργό να απορεί γιατί τονίσαμε πως εκθέτετε τη χώρα σε κινδύνους. Επιβεβαιώνεται το γεγονός, κύριε Υπουργέ, πως η χώρα λαμβάνει προειδοποιητικές επιστολές αποβολής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης από το 2015. Τι έκανε, λοιπόν, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων αυτά τα δυόμισι χρόνια, για να αντιμετωπίσει τώρα το ενδεχόμενο αποβολής του Ε.ΣΥ.Δ. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαπίστευσης; Στην πραγματικότητα απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό και έρχεστε άρον-άρον στη Βουλή, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό -με μικρές μόνο διαφορές- αντιγραφή του νόμου του 2002.

— Όταν έχετε τις προειδοποιητικές επιστολές εδώ και δυόμισι χρόνια, η διαδικασία του επείγοντος δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Διότι την προθεσμία της 25ης Απριλίου, τη σημερινή ημέρα δηλαδή, τη γνωρίζατε εδώ και πολύ καιρό, κύριε Υπουργέ. Συνεπώς, αδιαφορήσατε και δεν υπάρχει δικαιολογία. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, χωρίς καμία αμφιβολία, έχετε εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο αποβολής και όχι μόνο.

— Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχετε το θράσος να λέτε πως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φτιάξετε ομάδα εργασίας με τους τρεις φορείς, τον Ε.ΣΥ.Δ., τον Ε.Λ.Ο.Τ. και τον Ε.Ι.Μ., ώστε να συζητήσετε την πορεία τους. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να έχει γίνει τα δυόμισι χρόνια και πριν να φέρετε το νομοσχέδιο εδώ πέρα;

— Το αποτέλεσμα είναι πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν βοηθά, όπως θα έπρεπε την ελληνική οικονομία. Κανονικά ο στόχος θα έπρεπε να ήταν η επιδίωξη χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής και να συζητούσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών διαπίστευσης, τυποποίησης και μετρολογίας. Δυστυχώς, για όλους μας δεν διαθέτετε ούτε σχέδιο για τη χώρα, αλλά το κυριότερο, δεν έχετε την ικανότητα να βγάλετε τη χώρα από την κρίση.