Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσελκύοντας άμεσες επενδύσεις για την Κορινθία

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

 

Κορινθία_Στυμφαλία

 

 

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έλλειψης ρευστότητας αναζητούνται από την αγορά άμεσοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να μπορέσει να ορθοποδήσει η εθνική οικονομία. Σημαντικός μοχλός ανάπτυξης θα μπορούσαν να αποτελούσαν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει ΑΞΕ πρέπει πρώτα να οικοδομήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και στη συνέχεια να το προβάλλει αποτελεσματικά στο εξωτερικό.

Στη παρούσα φάση οι επενδυτές είναι πιο διστακτικοί να έρθουν στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης ενός σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου και των υψηλών φορολογικών συντελεστών, της ανούσιας γραφειοκρατίας που τους ταλαιπωρεί, την αργή αλλά και ακριβή απονομή της δικαιοσύνης, τη διαφθορά που επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες και άλλα πολλά. Αυτά είναι γνωστά τώρα πολλά χρόνια και καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων πολιτικών μεταρρυθμίσεων τα οποία θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να τα μελετούσαμε. Στη Σιγκαπούρη προχώρησαν αποφασιστικά –και όχι στα λόγια- την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με αποτέλεσμα να μπορούν οι διαδικασίες να γίνονται από το σπίτι, ανώνυμα και να μειώνεται ο χρόνος συναλλαγής, εξυπηρέτησης, το κόστος και η διαφθορά. Στην Νότια Κορέα εφάρμοσαν πολιτική ‘μηδενική προσέγγισης’ δηλαδή κατήργησαν όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν ήταν απολύτως απαραίτητες με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να μετατρέψουν την ύφεση σε ραγδαία ανάπτυξη. Στην Τουρκία εγκαθίδρυσαν απλό και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο, και πολύ απλά το κρατάνε σταθερό, δεν το αλλάζουν κάθε λίγο.

Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αλλά πρέπει να τα προβάλλουμε ακόμη περισσότερο. Καταρχήν έχει εξαιρετική ποιότητα εργατικού και στελεχιακού δυναμικού, άλλωστε η δίψα μας για την απόκτηση πτυχίων είναι γνωστή. Δεύτερον, έχει αρκετά καλές υποδομές όπως οδικά δίκτυα και λιμάνια, ειδικά αν συγκριθούμε με τους ανταγωνιστές μας που είναι κατά κύριο λόγο οι γειτονικές μας χώρες. Έχουμε και την διάθεση και την ικανότητα να πετύχουμε πολλά και σημαντικά, έστω και υπό την πίεση των δεδομένων συνθηκών.

Η προσέλκυση των ΑΞΕ δεν είναι μόνο ένας μοχλός ανάπτυξης αλλά είναι και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να βάλουμε φρένο στην αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό, ειδικά των νέων ανθρώπων, την λεγόμενη και ‘διαρροή εγκεφάλων’.

Αντιπαραβάλλοντας την ρήση του τ. πρωθυπουργού ‘για έναν εργαζόμενο ανά οικογένεια’ εγώ θα αντιπροτείνω πως προσελκύοντας τις ΑΞΕ θα μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία και ειδικότερα στους νέους η οποία θερίζει και τείνει να δημιουργήσει πέραν των ψυχολογικών προβλημάτων και κοινωνικές ανισορροπίες, να επιτύχουμε να έχουμε ‘αρκετούς εργαζόμενους ανά οικογένεια και λιγότερη αναγκαστική μετανάστευση’.