Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέντευξη στην Free Sunday

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

e8b2abdaaba787535adb9b019745b649_M-1

Εχει πολιτική αντοχή αυτή η κυβέρνηση ώστε να φτάσει μέχρι την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας;

 

Η κυβέρνηση ακούμε ότι θα πέσει …από το φθινόπωρο του 2012! Πέρασε από πολλούς σκοπέλους, πιθανόν θα περάσει και από άλλους, αλλά εξελέγη για τέσσερα χρόνια και τότε, τον Ιούνιο του 2016, λήγει η θητεία της.  Μόνο εάν η αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και επιλέξει να σύρει την χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο του 2015 – μόνο σε σε αυτή την περίπτωση θα στηθούν πρόωρες κάλπες. Πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Άρθρου 32 παρ. 4 ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Αυτή τη διάταξη ο συνταγματικός νομοθέτης την είχε συμπεριλάβει με σκοπό την επίτευξη αυξημένης πολιτικής συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί και με άλλους τρόπους, όχι την απειλή προσφυγής σε προώρες εκλογές. Αυτό βέβαια δε θα μπορούσε  να ισχύσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, μια και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί την υπερψήφιση των αναθεωρητέων άρθρων από δύο Βουλές.

 

Αν η Τρόικα επιμείνει στις πιέσεις, μπορεί να πάμε σε εκλογές;

 

Το πότε θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές δεν αφορά την τρόικα.

 

Ανησυχείτε για την εκλογική επίδοση που θα έχει το κόμμα σας;

 

Στις δημοτικές εκλογές πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να αποφύγουν τα χρίσματα και τις κομματικές υποψηφιότητες ώστε οι πολίτες να ψηφίσουν με αξιοκρατικά και τοπικά κριτήρια. Στις περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαϊου και στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου αισιοδοξώ ότι η εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

 

Για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ ανησυχείτε; Εάν δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, αυτό δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση;

 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τί επιπτώσεις θα είχε στο ΠΑΣΟΚ μία εκλογική επίδοση που δεν θα κρινόταν ικανοποιητική από το ίδιο. Παντώς, η λαϊκή ετυμηγορία είναι απόλυτα σεβαστή και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση, στις ευρωεκλογές ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και όχι στην ελληνική Βουλή.

 

Τι σας λένε οι ψηφοφόροι σας στην Κόρινθο; Ελπίζουν ακόμη;

 

Αγωνιούν και ελπίζουν ότι θα βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν νωρίτερα, πως η ύφεση θα σταματήσει εντός του 2014 και ότι θα έχουμε επιτέλους ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

 

Αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει μία δημοσιονομική προσαρμογή ρεκόρ, με πολύ μεγάλο όμως κοινωνικό κόστος. Οι περισσότεροι Έλληνες συνειδητοποιούν πως το Ελληνικό κράτος πρέπει να ξοδεύει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και όχι πέρα από αυτές.

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, την πόλωση και τον άκρατο λαϊκισμό μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απαιτεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους από την Ελλάδα του παρελθόντος.

 

Η πραγματικότητα είναι πως σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε μία ισχυρή και ώριμη δημοκρατία, το μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν εξαρχής. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία ο προϋπολογισμός σχεδιάζεται ρεαλιστικά και εκτελείται πιστά, οι διαδηλώσεις γίνονται με σεβασμό στους άλλους πολίτες και δεν κλείνουν οι δρόμοι, οι εργαζόμενοι δεν συνταξιοδοτούνται στα 45, οι δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρετούν χωρίς γρηγορόσημα και φακελάκια, δεν υπάρχουν επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία και οι συνδικαλιστές εργάζονται κανονικά.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Ανακόπτεται αυτή η δυναμική;

 

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει ότι οι πολιτικοί πρέπει να μπορούν να προβλέπουν τι θα γίνει στο μέλλον και στη συνέχεια να έχουν την ικανότητα να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις τους. Άρα οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αποτυπώνουν σήμερα ένα οριακό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επαληθευθούν στο μέλλον.

 

Μήπως ο ανασχηματισμός -και τι είδους- θα βοηθούσε την εικόνα της κυβέρνησης;

 

Η συνεχής συζήτηση είτε για ανασχηματισμό είτε για  προώρες εκλογές είναι ναι μεν “εθνικό σπορ”, όμως δεν συμβάλλει θετικά στην απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Ελλάδας, το 2012, στην μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατάταξη των πιο φιλικών χωρών για επενδύσεις. Η αντίστοιχη μελέτη του 2013 έδειξε πολύ μεγάλη βελτίωση για την Ελλάδα, αν και χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Πως μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε την σταθερότητα όταν η συζήτηση για τον ανασχηματισμό ξεκινάει μετά την ανακοίνωση σύνθεσης της κυβέρνησης; Πως μπορούμε να επιτύχουμε πολιτική σταθερότητα σε μία χώρα όπου η συζήτηση για τις εκλογές ξεκινάει την επομένη των εκλογών;

 

Πώς βλέπετε την ιδέα ενός “μεγάλου συνασπισμού”;

 

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, μεγάλοι ή μικροί συνασπισμοί, βασίζονται κατά κανόνα σε κοινές προγραμματικές δηλώσεις και προσδοκίες. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε πρόβλημα να συγκυβερνήσει, με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμφωνεί με τις βασικές πολιτικές της θέσεις.

 

Πώς εξηγείτε την αντοχή της Χ.Α;

 

Η ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας –ειδικά των νέων- έχει οδηγήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην επιθυμία να τιμωρήσει τα πολιτικά κόμματα. Πολλοί συμπολίτες μας, ειδικά νέοι, ψηφίζουν με τιμωρητική διάθεση. Με αυτόν τον τρόπο όμως τον μόνο που τιμωρούμε τελικά είναι τον εαυτό μας και όχι αυτούς που θα θέλαμε.

 

Οι εκλογές είναι η σημαντικότερη στιγμή της δημοκρατίας. Είναι η στιγμή όπου όλοι μας εκφράζουμε δια της ψήφου μας την βούληση για την κατευθυνση στην οποία θέλουμε να πάει η χώρα. Άρα ψηφίζουμε θετικά εκ των πραγμάτων, δεν ψηφίζουμε αρνητικά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μετρήσουμε πόσοι καταψήφισαν ένα κόμμα ή ψήφισαν μόνο και μόνο από αντίδραση ένα άλλο κόμμα.

 

Μόνο αν πάρουμε στα σοβαρά την ψήφο μας και ψηφίζουμε με θετικά πολιτικά κριτήρια, τότε θα προσδώσουμε στο πολιτικό σύστημα την αξία που του αρμόζει και το κύρος το οποίο θα έπρεπε να έχει. Μέχρι τότε, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε το μόνο το οποίο θα καταφέρουμε είναι να απαξιώσουμε ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και να έχουμε πολιτικούς τους οποίους δεν πιστεύουμε και ακόμη χειρότερο δεν μας εκπροσωπούν.

http://www.fskyrtsos.gr/politics/item/1062-%C2%AB%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-2015%C2%BB