Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνέντευξη | Το μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών θα πετύχει

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη για την εφημερίδα “Παρασκήνιο”…

 

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει δυναμικά την πορεία της, αλλά το στοίχημα είναι και η συνέχεια. Θα καταφέρει να διατηρήσει αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς που διαφαίνονται από τις πρώτες ημέρες;

Οι πολίτες, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Νέα Δημοκρατία. Η χώρα, γυρίζει σελίδα και στόχος είναι να επιστρέψει η αισιοδοξία στους Έλληνες μέσα από μια «επανάσταση» λογικής. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε από την πρώτη ημέρα. Άλλωστε, φαίνεται και από την εμπιστοσύνη που δείχνουν πια οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος στόχος αυτής της κυβέρνησης, είναι να γνωρίζουν οι πολίτες πως η επόμενη ημέρα που ξημερώνει θα είναι, έστω και λίγο, καλύτερη από την προηγούμενη.

Θα πετύχει αυτό το μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών στελεχών κ. Δήμα; Γιατί, το κυβερνητικό σχήμα, όπως το είδαμε, μοιάζει φιλόδοξο ως προς τον στόχο της συνεργασίας στα υπουργεία.

Ναι, θα πετύχει, διότι η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει επιτυχημένα στελέχη τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ανθρώπους που έχουν διαπρέψει εντός και εκτός Ελλάδας. Το κυριότερο, όμως είναι, πως για πρώτη φορά, έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι του συντονισμού δράσεων της Κυβέρνησης με τη δημιουργία ισχυρής Προεδρίας, δύο Γενικών Γραμματέων και του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης του Κυβερνητικού έργου.

Τι θα γίνει με τη μείωση της φορολογίας; Οι πολίτες και η αγορά περιμένουν την ελάφρυνση, αλλά οι δανειστές επιμένουν ότι δεν γίνεται απλώς να νομοθετηθούν φορομειώσεις χωρίς αντίβαρα…

Οι Ευρωπαίοι, δεν ενδιαφέρονται να τιμωρήσουν αλλά επιδιώκουν να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Εμείς, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα τους πετύχουμε για το 2019. Πετυχαίνοντας το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και προχωρώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη. Αυτό είναι σημαντικό, ώστε να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις της φορολογίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υπερφορολογηθεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πάνω από το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς την Εφορία, έχει δημιουργηθεί επί ημερών Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα δε, με το Global Competitiveness Report, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση από τις 137 χώρες στον δείκτη της φορολογίας ως κίνητρο για επενδύσεις. Συνεπώς, μόνο με χαμηλότερη φορολογία επιτυγχάνονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Βλέπουμε μια θετική αντίδραση των αγορών στη νέα κυβέρνηση. Με βάση και τα επιτόκια δανεισμού, βλέπετε περιθώριο για μείωση των πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα, που άλλωστε έχουν γίνει ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη: Προηγείται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε διεθνές επίπεδο και στη συνέχεια μέσα από ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο, να επιτύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων. Μόνο έτσι, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Η αρχή έγινε, άλλωστε, με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η απόδοση του ομολόγου άγγιξε ιστορικά χαμηλά και υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση. Έπεται όμως συνέχεια.

Με το Ελληνικό τι θα γίνει; Θα δούμε όπως ακούγεται μπουλντόζες ως το τέλος του έτους ή θα πηγαίνουμε από στόχο σε στόχο;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιδιώκει την αειφόρο ανάπτυξη και την προσέλευση επενδύσεων που δημιουργούν καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο έργο, είναι κομβικής σημασίας, διότι πρόκειται να ανεβάσει το ΑΕΠ της χώρας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό, τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες μας οδηγούνται σε αναγκαστική μετανάστευση στο εξωτερικό, επειδή δεν μπορούν να βρουν εργασία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Πρόθεσή μας, είναι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, ώστε οι μπουλντόζες να μπουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να εκδοθούν οι απαιτούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ ) για την επένδυση στο Ελληνικό ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου, ενώ αμέσως μετά, κατατίθεται το νομοσχέδιο με στόχο τη ρύθμιση σειράς θεμάτων που απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα έργα.

Έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Τι περιθώρια υπάρχουν για να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση και απόδοση αυτών των τομέων;

Η ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδοτεί την πρόθεση μας να χαράξουμε και να προωθήσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αξιοκρατικού συστήματος, που θα δημιουργεί υπεραξία για ερευνητές και επιχειρήσεις. Ένα σύστημα που να πείθει τους Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ότι έχουν την επιλογή του επαναπατρισμού.

Μέσα από την αναδιάρθρωση και την ενδυνάμωση του συστήματος έρευνας και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει κόμβος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας τα επόμενα χρόνια.
Προϋπόθεση για αυτό, είναι η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων από το δημόσιο, αλλά κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Μας απογοητεύει το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δείκτη έντασης για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και 20οι στο Δείκτη Καινοτομίας, με βάση τις συνολικές επιδόσεις της χώρας. Και για αυτό, θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Η αύξηση των κονδυλίων της έρευνας, όμως, από μόνη της δεν αρκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, αλλά και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.