Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Οι εκλογές είναι εθνικά αναγκαίες

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001* Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

κ.Δήμα, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω από διάφορες πλευρές. Είναι το τίμημα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης;

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη είναι το τίμημα της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Εδώ και περισσότερους από 12 μήνες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δε μπορούν να κλείσουν τη 2η Αξιολόγηση, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να έχει βουλιάξει, τα χρέη των πολιτών να διογκώνονται και επιπλέον η αβεβαιότητα στην αγορά θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η επιβεβαίωση για χαμηλότερη ανάπτυξη για ακόμα μία χρονιά, είναι απλά το επιστέγασμα όσων ζούμε όλοι οι Έλληνες στην καθημερινότητα μας. Δυστυχώς το είχαμε προβλέψει από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, πως οι στόχοι που είχαν θέσει ήταν μη ρεαλιστικοί.

Μετά την Μάλτα έχει διαμορφωθεί θετικό momentum για συμφωνία ώστε να μην υπάρξουν τουλάχιστον περαιτέρω καθυστερήσεις και κατεπέκταση επιπτώσεις στην πραγματική οικονομια;

Η συμφωνία της Μάλτας ήταν μια άτακτη υποχώρηση της Κυβέρνησης και συνάμα Βατερλώ για όσα έλεγαν τα στελέχη της το προηγούμενο διάστημα. Απέτυχαν σε όλες τους τις διεκδικήσεις και το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιβαρύνουν με τις καθυστερήσεις τους επί τόσους μήνες την πραγματική οικονομία. Εγώ ως Έλληνας θα επιθυμούσα να υπήρχε όντως ένα θετικό momentum και να είχε κλείσει η συμφωνία χθες, όμως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αν ολοκληρωθεί τον Μάιο η αξιολόγηση, το χαμένο έδαφος μπορεί να καλυφθεί στην οικονομία; Και πως;

Το χαμένο έδαφος της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανακτηθεί μόνο μέσα από μια επανάσταση λογικής. Μέχρι να εξαλείψουμε τις ιδεοληψίες, την έμφαση στον κρατισμό, τη φορολογική αστάθεια και τη γραφειοκρατία, η πραγματική ανάπτυξη θα καθυστερεί. Ενδεικτικά, υπάρχουν μια σειρά από ώριμες επενδύσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ στην αγορά και ταυτόχρονα μέσα από μια σειρά από σχεδιασμένες κινήσεις μπορεί η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να στείλει μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η οικονομία μας είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κανονικότητα. Για να φτάσουμε όμως εκεί, έχουμε αρκετό δρόμο.

Η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί συζητήσεις. Σας καθησυχάζει η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόσθετων μέτρων το 2018;

Υπάρχει Έλληνας που να πείθεται ακόμα από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις; Προφανώς και δεν πείθουν ούτε εμένα λοιπόν. Η Έκθεση του ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς στο βάθος ενέχει τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει για το 2018. Ελπίζω να έχουμε αντιστρέψει το κλίμα συντομότερα και στο τέλος να μη χρειαστεί να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη.

Συχνά ακούμε πως η ανάπτυξη δεν έρχεται με το πάτημα ενος κουμπιού. Χρειάζονται επενδύσεις και η ΝΔ δηλώνει ότι μπορεί να τις προσελκύσει. Πως;

Το βασικότερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης. Πως περιμένουμε να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας όταν δε γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει την επένδυση του, πως θα φορολογηθεί και ποιοι νόμοι θα τον διέπουν; Η σημερινή Κυβέρνηση νομοθετεί και έπειτα από λίγο αναιρεί τις διατάξεις που ψήφισε με νέους νόμους. Επίσης δεν έχει κάνει τίποτα για τη γραφειοκρατία. Σε ποια χώρα που έχει κάποιος μια ιδέα θα μπορέσει να περιμένει τόσο χρόνο που απαιτεί το ελληνικό Κράτος να απαντήσει τελεσίδικα για μια επένδυση; Η βούληση μας συνεπώς να τα αλλάξουμε όλα αυτά και ταυτόχρονα να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας έναντι όλων, είναι το βασικό σήμα προς Έλληνες και ξένους επενδυτές, πως κάτι έχει αλλάξει πια σ’ αυτή τη χώρα.

Το ΕΣΠΑ συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο. Αξιοποιείται επαρκώς από την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη φαση;

Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017, ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η Κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το 2016 ήταν τα 2,28 δισ. ευρώ. Τελικά ανακοίνωσαν πως απορρόφησαν 1,61 δισ. ευρώ, δηλαδή 29.3% κάτω του στόχου. Συμπερασματικά, τα χρήματα που έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαμε τη δυνατότητα ως χώρα να αντλήσουμε.

Η ΝΔ εχει δική της πρόταση για το ΕΣΠΑ; Τι προτίθεται να αλλάξει στη φιλοσοφία του;

Το ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένο σε μια ιδεοληπτική αντίληψη, που αφήνει ιδέες να βαλτώνουν επειδή το πρόγραμμα στο οποίο δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν, θα βγει στο μέλλον κάποια στιγμή. Μπορεί όμως στο σημερινό κόσμο μια καλή ιδέα να περιμένει; Προφανώς και όχι. Συνεπώς ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε όλη αυτή τη γραφειοκρατία του ΕΣΠΑ πρέπει να αλλάξει. Όποιος έχει μια καλεί ιδέα, θα πρέπει να αξιολογείται άμεσα και να ξεκινά η χρηματοδότηση του χωρίς καθυστερήσεις. Είναι δεδομένη η έμφαση σε ορισμένους κλάδους, αλλά σημασία στην εποχή μας έχει να αξιοποιούνται οι καλές ιδέες που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην αγορά εργασίας και θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον στόχος δικός μας δεν είναι να επιδοτούνται 8μηνες και 10μηνες προσωρινές θέσεις εργασίας, αλλά μακροχρόνιες και βιώσιμες θέσεις εργασίας για όσο το δυνατόν περισσότερους.

Πολιτικές εξελίξεις “βλέπετε” σύντομα; Ειδικά εάν το δημοσιονομικό πακέτο περάσει από την Βουλή, τι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές;

Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πως δεν υπάρχει μαζί της καμία σταθερά. Συνεπώς καμία ορθολογική σκέψη δε μπορεί να γίνει. Αυτό όμως που μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς είναι πως το βάρος της δυσαρέσκειας στους ώμους τους μεγαλώνει, οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη και πλέον υπάρχει ξεκάθαρη δυσαρμονία της βούλησης της κοινωνίας με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι εκλογές συνεπώς είναι εθνικά αναγκαίες.

Από την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία περιμένετε ουσία ή εκτιμάτε πως θα κυριαρχήσουν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες;

Είναι προφανές ότι στην Κυβέρνηση αυτή αγαπούν τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς. Όμως επειδή ως πολίτες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τόσες δυσκολίες, που είναι αδύνατο να ξεχάσεις ποιος τις προκάλεσε. Αν ήθελαν πραγματικά να γίνει πλήρης διερεύνηση και δεν είχαν κάτι να κρύψουν, θα επέκτειναν την εξεταστική και την περίοδο που νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν Γεν.Γραμματέας Υγείας επί κυβερνήσεων Σημίτη αλλά και μέχρι σήμερα, τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Δεν το έκαναν και αυτό από μόνο του κάτι σημαίνει.

Τα βλέμματα στραμμένα στις γαλλικές εκλογές. Ποιο μήνυμα προσδοκατε να σταλεί από αυτές για το μέλλον της Ευρωπης;

Θέλω να πιστέψω πως επιτέλους η τάση θα αντιστραφεί και οι πολίτες θα στηρίξουν υποψηφίους που ευνοούν τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια ζούμε βαθιές αναταράξεις και άνοδο των λαϊκιστών, όμως απαιτείται άμεση επιστροφή στην ομαλότητα. Η Ευρωπαική Ένωση έχει πια χτυπητές αδυναμίες και πρέπει με την πολιτική της να κλείσει μία μία τις πληγές που οδήγησαν σε αυτή την έξαρση αστάθειας τα τελευταία χρόνια. Το Brexit ήταν ένα ηχηρό σήμα πως βαδίζουμε σε λάθος δρόμο ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε αντίστοιχο μήνυμα και μετά τις Γαλλικές εκλογές.