Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Στόχος να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

*Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο για την εφημερίδα Παραπολιτικά.

– Ποιος είναι ο πήχης της επιτυχίας της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές; Είναι η νίκη ή και κάτι παραπάνω. 

Νομίζω ότι στόχος σε κάθε κάλπη είναι να κερδίσει η Νεα Δημοκρατία αλλα και να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η νοοτροπία που προωθεί τα τελευταία χρόνια. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, με αλλαγή νοοτροπίας και ρήξεις με τις παθογένειες που η σημερινή κυβέρνηση συντήρησε και καλλιέργησε. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις κάλπες και το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό, ώστε με όρους νέας μεταπολίτευσης πια, να έχει η χώρα ένα ισχυρό Πρωθυπουργό που θα την οδηγήσει σε ένα άλμα μπροστά.

– Ποια είναι η γνώμη σας για το ευρωψηφοδέλτιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι μια κίνηση απελπισίας προκειμένου να δείξει ο κ. Τσίπρας πως συσπειρώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Υποτίθεται κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες καταλήγουν σε ύβρη προς την κοινωνία λόγω του βίου τους ή σε πρόσδεση με οτιδήποτε φθαρμένο και παλιό χρεοκόπησε τη χώρα. Στην πραγματικότητα, όλο εκείνο το σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια φώναζε πως έπρεπε να πέσει, μπήκε πια στα ψηφοδέλτια του.

– Έχει κατά τη γνώμη σας σχέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή και πως αποτυπώνονται αυτές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει στα ψηφοδέλτια του επιχειρηματιες που οι ίδιοι έχουν κατηγορήσει για διαπλοκή και διαφθορά. Άρα με βάση αυτά που οι ίδιοι λένε, ναι θα μπορούσε να το ισχυριστεί κανείς, αν ακολουθήσει τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών και τον τρόπο με τον οποίο αυτοί πολιτεύτηκαν. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια ακόμα προσπάθεια φθηνού εντυπωσιασμού, που ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να κατανοήσει πως ακόμα και στη δική του πολιτική υπόσταση κάνει κακό.

– Σας ικανοποιεί η κυβερνητική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας;  

Ξεκάθαρα όχι. Είναι μια προβληματική ρύθμιση που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Η σημερινή κυβέρνηση όμως, καθυστέρησε να φέρει αυτή τη ρύθμιση 4 ολόκληρα χρόνια. Η ολιγωρία αυτή κόστισε στην οικονομία και τους δανειολήπτες, με τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο να έχουν διογκωθεί σημαντικά. Ευελπιστώ πως θα υπάρχουν βελτιωτικές ρυθμίσεις, διαφορετικά εντοπίζω βασικά ζητήματα. Πρώτον πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Είναι αδύνατον να αγνοούμε ελαφρύνσεις για όλους εκείνους που μάτωσαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Δεύτερον, πως αφήνεται ένα παραθυράκι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επίσης, ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο έτοιμη είναι η ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου άμεσα. Παρατηρούμε πως η Κυβέρνηση αποφεύγει αυτή τη στιγμή να δώσει απαντήσεις και αυτό με ανησυχεί ακόμα και περισσότερο. Φοβάμαι ένα νέο φιάσκο, που θα βάλει σε περιπέτειες τους πολίτες.

– Τρία χρόνια μετά την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, πως κρίνετε τα αποτελέσματά του στην πραγματική οικονομία;    

Τον Ιούνιο του 2016, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τον «αναπτυξιακό» νόμο 4399. Έκτοτε, οι τροποποιήσεις του είναι συνεχείς, ακόμη και αυτή την εβδομάδα έγιναν σημαντικές, ενώ ακόμα το πληροφοριακό του σύστημα, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σε 100% λειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την κυβέρνηση και δυστυχώς για τη χώρα. 33 μήνες μετά την ψήφιση του, δεν έχει πέσει ένα ευρώ στην αγορά, και σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας πασχίζουν με κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις να δώσουν έστω κάποιες προκαταβολές. Παράλληλα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, τα οποία έρχονται σε γνώση μας και για τα οποία κατέθεσα Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μαζί με 46 συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία.

– Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έφερε τη χώρα στην πρώτη θέση στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και ανάμεσα στις πρώτες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Της πιστώνετε την επιτυχία αυτή;

Στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων ΕΣΠΑ 2014-2020, η σημερινή κατάσταση είναι πολύ άσχημη και δυστυχώς την πλήρη ευθύνη έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διαχειρίστηκαν εξ’ ολοκλήρου αυτή την προγραμματική περίοδο και η αποτυχία τους πιστώνεται 100%. Η Ελλάδα σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 23η σε πραγματικές δαπάνες, δηλαδή σε χρήματα που έχουν φτάσει στην αγορά και 16η σε συμβασιοποιημένες δαπάνες. Δηλαδή υπάρχουν δηλαδή διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, που λιμνάζουν στα συρτάρια διότι η κυβέρνηση αδυνατεί να τα απορροφήσει. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας, υπάρχουν δικαιούχοι που σχεδόν 3 χρόνια μετά την υποβολή των φακέλων τους δεν έχουν πάρει ευρώ. Την ώρα που το 2013, επί Κυβέρνησης ΝΔ, αξιολογήθηκαν 23.000 και οι δικαιούχοι εντάχθηκαν σε μόλις τέσσερις μήνες. Σε οτι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ δεν περνά από τη διαχείριση της Κυβέρνησης. Όσο και αν προσπαθούν να το οικειοποιηθούν, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλη η υποδομή και ο σχεδιασμός έγιναν από τις Βρυξέλλες συνεπώς η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες τους δε μπόρεσαν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια.