Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να κάνει ρήξεις

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Χρίστος ΔήμαςΣυνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο βουλευτής Κορινθίας και Αναπλ.Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Χρίστος Δήμας. «Το νέο πακέτο μέτρων είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας της κυβέρνησης και για αυτό θα το καταψηφίσουμε» σημείωσε ο κ.Δήμας, ενώ απάντησε σε μία σειρά από ερωτήσεις για την αξιολόγηση, το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και ενός δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Βλέπετε σύντομα συμφωνία;

Η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ να κλείσει τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το βάρος των μέτρων που θα επωμιστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί, ενώ την ίδια ώρα η λιτότητα διευρύνεται με την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και επεκτείνεται διότι δέσμευσαν τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για μετά το 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ελπίζω ότι στο τέλος θα κλείσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία, ωστόσο η ανικανότητα τους να το κάνουν έγκαιρα έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στην κοινωνία και την οικονομία.     

Η ΝΔ αρνείται να ψηφίσει την ενδεχόμενη συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι μπορεί να περιέχει ορισμένα αντίμετρα. Ποιο είναι το σκεπτικό;     

Το νέο πακέτο μέτρων είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας τους και γι’ αυτό θα το καταψηφίσουμε. Και σας δίνω ένα παράδειγμα προκειμένου να καταλάβετε τη ζημιά που έκαναν: Το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε καταφέρει να μειώσει μια σειρά από φόρους. Τον φόρο αλληλεγγύης (30%), τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης (30%), τον ΦΠΑ στην εστίαση (10%), τις ασφαλιστικές εισφορές (5%) κ.λπ. Σήμερα, 3 μόλις χρόνια μετά και αφού έχει μεσολαβήσει η περήφανη διαπραγμάτευση που μας κόστισε 86 δισ. και οδήγησε σε capital controls, ο κ. Τσίπρας εύχεται να μπορέσει να μειώσει ορισμένους φορολογικούς συντελεστές στα επίπεδα που τους παρέλαβε από τον κ. Σαμαρά. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, λοιπόν, το κακό που έχουν προκαλέσει.

Σε περίπτωση που κλείσει η Συμφωνία, βλέπετε μετά εξισορρόπηση του οικονομικού κλίματος;     

Εμείς ευχόμαστε να κλείσει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως, για να αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό μονοπάτι και εν συνεχεία να επιστρέφουμε στην κανονικότητα η χώρα έχει ανάγκη από τα εξής βήματα: Συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ανακοίνωση από το ΔΝΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κλείσιμο αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εκκίνηση των μεταρρυθμίσεων. Εάν όλα αυτά γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και καταφέρουμε να έχουμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έχουμε προβλήματα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τότε ενδεχομένως θα μπορέσουμε να ελπίζουμε πως έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όμως, μόλις την Τετάρτη κυκλοφόρησε η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ακόμα και αν μπορούσε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η διακυβέρνηση. Διαφορετικά η χώρα δεν θα ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει σύμφωνα με την επίσημη θέση του κόμματος σας. Πιστεύετε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης;     

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι ότι διαθέτει μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει κανείς εντός ή εκτός των συνόρων και πλέον έχει χάσει και τη λαϊκή νομιμοποίηση. Για να επανακτήσει η χώρα τη διεθνή της αξιοπιστία πρέπει να γίνει μία επανάσταση λογικής και σοβαρότητας. Η Ελλάδα χρειάζεται επανεκκίνηση και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να κάνει ρήξεις για να βγάλει τη χώρα από το σπιράλ ύφεσης και του συνεχούς δανεισμού.

Παρουσιάσατε ορισμένα στοιχεία για ολιγωρίες του οικονομικού επιτελείου στο ΕΣΠΑ. Αμφισβητείτε τα στοιχεία για την απορρόφηση του;     

Η υποκρισία της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πανηγύριζε για υποτιθέμενη υπέρβαση του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ ενώ με επίσημα στοιχεία είναι κατά 29,3% κάτω από τον στόχο. Πιο συγκεκριμένα, απορρόφησαν πόρους ύψους 1,61 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενώ στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017 ανέφεραν ως ετήσιο στόχο τα 2,28 δισ. ευρώ. Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και η αγορά βουλιάζει από την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση έχει αποτύχει, όχι μόνο να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και να υλοποιήσει οποιοδήποτε νέο σχεδιασμό στο μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία” – ΕΠΑνΕΚ.

Το τελευταίο διάστημα αναπαράγεται ένα σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να καταφεύγει σε κάλπες. Όχι όμως εθνικών εκλογών αλλά ενός νέου δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας. Ποια θα ήταν η αντίδραση σας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;   

Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Το σύνολο της αντιπολίτευσης δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της ένα νέο δημοψήφισμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να το αποτρέψει με βάση τις ρυθμίσεις του Συντάγματος. Η αναβίωση του καλοκαιριού του 2015 θα ήταν καταστροφική.

Πόσο πιστεύετε τελικά ότι ο κόσμος παρακολουθεί όλη αυτή τη συζήτηση για τις αξιολογήσεις;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί σε μια διαρκή οικονομική επιμόρφωση γύρω από έννοιες που κανονικά θα αφορούσαν μόνο τραπεζικούς και οικονομολόγους. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται πια το κλίμα της ανασφάλειας που υπάρχει αλλά κυρίως βλέπουν ότι εδώ και 2,5 χρόνια κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στην καθημερινότητα τους. Βλέπουν μόνο τα εισοδήματα τους να μειώνονται, την αγοραστική τους δύναμη να καταποντίζεται, την ανεργία να καλπάζει, τις συντάξεις να μην εκδίδονται, τις ασφαλιστικές εισφορές να ανεβαίνουν και γενικότερα τη ζωή τους να δυσκολεύει και να μην υπάρχουν πια προσδοκίες για το μέλλον. Ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αρκετά ταπεινός, αλλά εξαιρετικά σημαντικός: να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αφήνουμε πίσω μας τα χειρότερα και να πιστέψουμε και να νιώσουμε ότι η επόμενη μέρα που θα ξημερώνει θα είναι συνεχώς έστω και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη.