Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Χρεωθήκαμε 100 δισ. για να επιστρέψουμε στο 2014

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Twitter.001* Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα για την εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής για το Πολυνομοσχέδιο, την οικονομία αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αναλυτικά η συνέντευξη

– Κύριε  Δήμα, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το  πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που η Νέα Δημοκρατία είπε όχι σε αυτό, ενώ δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις;

Η διαδικασία με την οποία ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο υποβάθμισε το Κοινοβούλιο. Έκτος από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, υπήρχαν διατάξεις χαρακτηριστικές της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξυπηρέτηση ημετέρων. Η ΝΔ ψήφισε όχι επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά όποιες διατάξεις ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, τις υπερψήφισε. Άλλωστε εμείς δεν κάνουμε τη στείρα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όταν κάτι είναι καλό για την πατρίδα, το στηρίζουμε.

– Πώς βλέπετε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψηφίζουν δύσκολα μέτρα, τελικά αυξάνεται η κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία;

Το γεγονός ότι αυξήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, δε σημαίνει ότι αυξάνεται η αποδοχή της κοινωνίας στις πολιτικές της Κυβέρνησης. Εμείς θεωρούμε πως η ακολουθούμενη φοροεισπρακτική πολιτική δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι κάτι που όλο και περισσότεροι πολίτες το αντιλαμβάνονται.

– Η Τρίτη αξιολόγηση κλείνει και η κυβέρνηση προχωρά προς την τέταρτη. Ποια είναι τα μέτρα που θα ζητηθούν για την  τέταρτη αξιολόγηση;

Η ΝΔ έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταθέσει στη Βουλή το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο έχει υπογράψει από το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες για το τι τους περιμένει. Ο Υπουργός Οικονομικών αγνοεί αυτή την παρότρυνση, για τους δικούς του λόγους. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση που θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι θα έχουμε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μπορέσει να μειωθεί η ανεργία. Και όχι μέσα από ολιγόμηνες συμβάσεις, που ουσιαστικά βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας την αντιμετώπιση του στο μέλλον.

– Ο Αύγουστος του 2018 είναι κομβικός γιατί προβλέπεται η έξοδος από το Πρόγραμμα. Γιατί η ΝΔ αμφισβητεί την καθαρή έξοδο, που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός;

Όλοι θα ευχόμασταν να μπορούσε να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Δυστυχώς όμως, δεν είναι έτσι και βλέπουμε πως και στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποσύρει αυτή τη ρητορική. Αυτό που είναι προφανές πια, είναι πως στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν θέσει ως στόχο να επιστρέψει η χώρα στο σημείο που ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Το άσχημο όμως είναι πως, ακόμα και αν καταφέρουμε να επιστρέψουμε εκεί, θα έχει μεσολαβήσει μια ζημιά στη χώρα 100 δισ. στο δημόσιο χρέος αν συνυπολογίσει κάνεις και την απώλεια του ΑΕΠ και 14.5 δισ. μέτρα εις βάρος των πολιτών.

– Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται σύμφωνα με τους δείκτες. Εσείς γιατί διαφωνείτε;

Διότι ζούμε μέσα στην κοινωνία και έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε συνολική πρόσβαση στα δεδομένα και όχι μόνο μερικώς, όπως τα παρουσιάζει η Κυβέρνηση.

Το τραγικό είναι πως από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν μεσολαβήσει πολλά δεινά για τους Έλληνες και τη χώρα. 1 στους 2 πολίτες οφείλουν χρήματα στην εφορία, περισσότεροι από 1 εκατ. οφειλέτες έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, 1000 περίπου κατασχέσεις γίνονται κάθε μέρα, ενώ πάνω από 77.000 επιχειρήσεις τα τελευταία 2.5 χρόνια και 111.000 ελεύθεροι επαγγελματίες σε 1.5 χρόνο, έκλεισαν τα βιβλία τους. Πρόκειται για μια καταστροφή, που αν δεν είχε μεσολαβήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δε θα είχαμε ζήσει.

– Η ΝΔ χτυπά το καμπανάκι ότι μετά το πρόγραμμα η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Ωστόσο από την κυβέρνηση δείχνουν να σας προλαβαίνουν καθώς κάνουν προσπάθειες η Ελλάδα να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το Πρόγραμμα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πώς το σχολιάζετε αυτό; 

Η συζήτηση για την ύπαρξη μιας προληπτική γραμμής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπενθυμίζω ότι ανάγεται πίσω στο 2014. Έκτοτε χάσαμε σημαντικό χρόνο, που θα μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευτεί για να βγούμε από το μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέλος του 2014, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της -επίσης εντός Μνημονίου- Πορτογαλίας ήταν στο ίδιο επίπεδο με της Ελλάδας. Σήμερα το επιτόκιο της Πορτογαλίας είναι στο 1.5%, ενώ της χώρας μας κοντά στο 4%. Αυτό που προκύπτει συνεπώς, είναι ότι τα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσαμε πολλές ευκαιρίες. Χάσαμε τρία χρόνια, τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευτεί για να σταθούμε στα πόδια μας.

– Ας περάσουμε στο ευαίσθητο εθνικό θέμα, το Σκοπιανό. Πώς εκτιμάτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα;

Είναι ανεπίτρεπτο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η Κυβέρνηση να μην έχει ενημερώσει το Κοινοβούλιο, τους πολιτικούς αρχηγούς και την κοινή γνώμη. Χρησιμοποιούν τη μυστική διπλωματία προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ πραγματοποιούν διμερείς επαφές που ούτε ανακοινώνουν. Ας καταλάβουν έστω και τώρα πως μετά εθνικά ζητήματα δε μπορείς να παίζεις.

– Θα πρέπει να λυθεί, κατά την άποψη σας μετά από 25 χρόνια το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας;

Προφανώς και πρέπει να λυθεί το ζήτημα, αλλά να λυθεί μέσα από μια συμφωνία που δε θα θίγει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας αλλά ταυτόχρονα δε θα αφήνει κανένα περιθώριο για νέο αλυτρωτισμό εκ μέρους των βορείων γειτόνων μας.

– Θα συμμετείχατε σε συλλαλητήριο για το Σκοπιανό;

Έχω συμμετάσχει και στο παρελθόν σε συλλαλητήριο για τη διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας το 1992.

– Γιατί πρέπει η θέση της Νέας Δημοκρατίας στην ψήφιση μιας ενδεχόμενης επίλυσης του ζητήματος να εξαρτάται από τη θέση του κ. Καμμένου;

Η θέση της ΝΔ δεν εξαρτάται από τη θέση του κ. Καμμένου, παρά μόνο προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας και τον πολιτών της με ρεαλισμό σε ένα τόσο δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Είναι εξοργιστικό όμως τόσες ημέρες αφού η Κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα, η κυβερνητική πλειοψηφία να μην έχει ενιαία θέση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.