Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνεργός στην οικονομική συντριβή που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε, εμείς δεν πρόκειται να υπάρξουμε. – Συνέντευξη στην εφημερίδα “Η Βραδυνή της Κυριακής”

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

dimassite2

Συνέντευξη Χρίστου Δήμα στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο – 29.11.2015

Την προηγουμένη εβδομάδα η ΝΔ βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο φιάσκο που προκαλεί μεγάλη ζημιά στην παράταξη. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από δω και πέρα;

Αρχικά η Νέα Δημοκρατία οφείλει μία μεγάλη συγγνώμη από τους χιλιάδες ψηφοφόρους της που περίμεναν να ψηφίσουν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Στη συνέχεια πρέπει να επικρατήσει σύνεση, λογική και ψυχραιμία. Προέχει τώρα η όσο το δυνατόν αμεσότερη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και με τρόπο αδιαμφισβήτητο και απόλυτα επιτυχημένο. Η χώρα έχει άμεσα ανάγκη από μια μάχιμη αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό οφείλει η παράταξη να πράξει.

Ποιοι κατά την γνώμη σας έχουν ευθύνες για την αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας; Εκτιμάτε και σεις ότι μπορεί να έγινε προβοκάτσια εκ των έσω; Ή θεωρείτε ότι πρόκειται για σενάρια συνομωσίας;

Οι εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται και επομένως οι ευθύνες που ο καθένας έχει σε αυτές, ορίζονται με αρκετή σαφήνεια στο καταστατικό του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά δεν ήμουν ποτέ λάτρης των ιστοριών συνωμοσιολογίας. Από αυτά που ξέρουμε, προκύπτει πως υπήρξε τεχνική αδυναμία της εταιρίας που ανέλαβε την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν τώρα κακώς εξαρχής επελέγη η συγκεκριμένη εταιρία να κάνει τις εκλογές είναι μια άλλη κουβέντα.

Ο κ. Μεϊμαράκης έπρεπε να παραιτηθεί; Συμφωνείτε με αυτούς που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία;

Ο ίδιος έκρινε πως έπρεπε να παραιτηθεί και να ορίσει νέο μεταβατικό Πρόεδρο μέχρι να αναδειχθεί ο καινούριος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οπότε πιστεύω οποιαδήποτε άλλη άποψη περισσεύει. Όσον αφορά τις ευθύνες αυτές καθαυτές και πάλι θα πρέπει να αναζητηθούν, στο πλαίσιο του καταστατικού του κόμματος και μόνον εκεί.

Κινδυνεύει με διάσπαση η παράταξη; Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πιστεύετε η μετά την εκλογή νέου προέδρου όλα αυτά θα ξεχαστούν;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι όχι απλώς μπορεί και ξεπερνά τις κρίσεις αλλά μάλιστα μπορεί και ενσωματώνει αργά ή γρήγορα φυγόκεντρες τάσεις. Επομένως απαντώντας ευθέως σας λέω πως δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης της παράταξης. Αντίθετα μάλιστα, εκτιμώ πως μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει – και αυτό επείγει – να γίνει μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση ώστε το κόμμα να καταθέσει μια ανανεωμένη, πειστική πολιτική πρόταση απέναντι στις κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Οφείλει να δείξει και να περιγράψει τον δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη, της δημιουργίας νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας και επομένως την αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ιδίως των νέων.

Χρειάζεται να παρέμβουν οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς για να εγγυηθούνε την ενότητα της παράταξης;

Στην πολιτική ο χρόνος και ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να παρέμβει αφορά απολύτως τον ίδιο. Είμαι σίγουρος πως κανείς, πόσο δε μάλλον δύο πρώην πρωθυπουργοί, δεν χρειάζεται νουθεσία ή παρακίνηση. Η ενότητα της παράταξης αυτή τη στιγμή είναι μια συλλογική προσπάθεια. Καθένας από εμάς βρίσκεται ενώπιων των προσωπικών του ευθυνών. Είμαι σίγουρος πως όλοι μας θα ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση διασφαλίζοντας την ενότητα της παράταξης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμάτε ότι κάποιος από τους υποψήφιους- με την στάση που κράτησε – απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του ή όλοι βγαίνουν τραυματισμένοι.

Τραυματισμένο βγαίνει το σύνολο της παράταξης και επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιος υποψήφιος κέρδισε ή απέκτησε πλεονέκτημα. Αρκετά όμως έχουν πια ειπωθεί για αυτά, τώρα οφείλουμε να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Σας το ξαναλέω αλλά πιστεύω ειλικρινά πως αυτή είναι η ουσία. Η κοινωνία χρειάζεται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία μπροστά στις πρωτοφανείς πολιτικές της υπερφορολόγησης, της διάλυσης του ιδιωτικού τομέα και της ύφεσης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζετε να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Η άποψη σας ποια είναι; Πρέπει η ΝΔ να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση ; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε;

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Είναι προφανής η αυτοπαγίδευση του κ. Τσίπρα έπειτα από τις λανθασμένες επιλογές του και με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία πάντοτε θεσμικά ανταποκρίνεται και συμμετέχει στα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών. Όμως να ξεκαθαρίσουμε εδώ κάτι. Συνεργός στην οικονομική συντριβή που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε, εμείς δεν πρόκειται να υπάρξουμε. Αν πράγματι, ο πρωθυπουργός αισθάνεται πως έτσι όπως έφερε ο ίδιος τα πράγματα δεν μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της στιγμής, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και να πάει σπίτι του.

Το ασφαλιστικό είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που αναμένεται -όταν έρθει στην βουλή- να προκαλέσει τριγμούς σε όλα τα κόμματα και κυρίως στα δυο κυβερνητικά. Η εκτίμηση σας είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα αντέξει;

Κρίνοντας από τις διαρροές στην προηγούμενη ψηφοφορία αναφορικά με τα πρώτα προαπαιτούμενα, φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί. Για αυτό τον λόγο και ο κ. Τσίπρας ξαφνικά θυμήθηκε την συναίνεση. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ πως ενδεχομένως θα αναζητήσει νέους συμμάχους από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου πέρα των ΑΝΕΛ.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία της οικονομίας το 2016. Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη;

Το ίδιο το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας και αυτές τις μέρες συζητάμε στη Βουλή κάνει λόγο για ύφεση το 2016. Προσέξτε όμως κάτι σημαντικό. Το διάστημα προτού οι κυβερνητικές ακροβασίες οδηγήσουν στην οικονομική βουτιά στο κενό το περασμένο καλοκαίρι, η οικονομία έφτασε να καταγράφει αναπτυξιακό ρυθμό της τάξεως του 1,1,%. Δηλαδή, έναν από τους μεγαλύτερους στην ευρωζώνη και που βεβαίως άφηνε οριστικά πίσω την ύφεση αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα βαριά μέτρα. Δυστυχώς ακολούθησε αυτό που όλοι γνωρίζουμε με αποκορύφωμα την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος φιάσκο. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο υπάρχει η ανάγκη για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιοπιστίας των αγορών και των επενδυτών προς την Ελληνική κυβέρνηση και την αστάθεια των φορολογικών συντελεστών δύσκολα θα προεσελκύσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θα μειώσουν την ανεργία.