Μετάβαση στο περιεχόμενο

(Video) “Το χρυσό μετάλλιο της υπερφορολόγησης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ” – Ομιλία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Για πρωτοφανή υπερφορολόγηση της οποίας η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έκανε λόγο από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τα «μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ο Χρίστος Δήμας τόνισε πως σήμερα αποδεικνύεται ότι η σκληρή διαπραγμάτευση ήταν ένας μύθος. «Φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα» τόνισε ο Χρίστος Δήμας σημειώνοντας πως τα μέτρα πλήττουν το σύνολο των πολιτών, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μισθωτούς, τους μικροεπιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο βουλευτής Κορινθίας έκανε επίσης λόγο για εμπαιγμό των πολιτών που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα δάνεια. «Ρυθμίσατε τον Μάρτιο και ξερυθμίζετε τον Οκτώβριο. Αυτό δεν το λες και υπεύθυνη διακυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Δήμας. Παράλληλα, κατηγόρησε την συγκυβέρνηση για απουσία αναπτυξιακού προγράμματος αναφέροντας σχετικά: «Οι έννοιες της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων σας είναι παντελώς άγνωστες».

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε:

Σήμερα αποδεικνύεται πως η σκληρή διαπραγμάτευση ήταν ένας «μύθος». Σήμερα αποδεικνύεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας είτε μας έλεγε συστηματικά ψέματα ή δεν είχε συναίσθηση της πραγματικότητας. Σήμερα δυστυχώς προσγειωνόμαστε στις επιπτώσεις της πολιτικής της δημιουργικής ασάφειας. Τώρα τα ψέματα όμως τελείωσαν και πλέον είναι η ώρα της αλήθειας.

Και η αλήθεια δυστυχώς είναι δυσβάσταχτη. Δέκα μήνες μετά, κοιτάζοντας τα πράγματα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα θέλω να αναρωτηθείτε εάν η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση τον Δεκέμβριο του 2014 από ότι είναι σήμερα.

Ας δούμε όμως τι έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Έχετε αυξήσει το ΦΠΑ στο 23%, έχετε αυξήσει τους φόρους στα ξενοδοχεία, έχετε αυξήσει την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, έχετε μειώσει τα κίνητρα στους αγρότες και τους αυξάνετε την φορολογία και τον ειδικό φόρο κατανάλωση για το πετρέλαιο, έχετε αυξήσει την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος στους πάντες, και ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%, μειώνετε τις συντάξεις κατά 11%, τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές, μειώνετε, από τα 1.500 Ευρώ σε 1.000 Ευρώ, το κατώτατο όριο του ακατάσχετου: μισθών, συντάξεων, ασφαλιστικών βοηθημάτων, των καταθέσεων.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα αποτελέσματα της υπερήφανης και αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης. Με το σημερινό νομοσχέδιο όμως η υπερφορολόγηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Για την ακρίβεια, πανευρωπαϊκή έρευνα της PWC απονείμει στον κ. Τσίπρα το «χρυσό μετάλλιο» της φορολόγησης των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων και του ΦΠΑ. Περικόπτετε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μειώνετε συντάξεις. Αναδρομικά μάλιστα. Αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποχρεώνετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτηρίου που στεγάζεται η επιχείρηση. Να πληρώσουν δηλαδή για υπαλλήλους που δεν έχουν. Υποσχεθήκατε αρχικά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στη συνέχεια την μείωση του, μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που θα ίσχυαν. Τελικά δεν κάνατε κανένα από αυτά.

Αντιθέτως, επεκτείνατε τον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος που χρεώνεται με 1 Ευρώ να καλείται πλέον να πληρώσει. Δηλαδή το επεκτείνατε ακόμη και σε αυτούς που είχαν εξαιρεθεί. Ίσως δεν σας είπε κανείς ότι το διοικητικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από ότι τα έσοδα. Αλλάζετε την ρύθμιση των 100 δόσεων για τους οφειλέτες δανείων, την οποία είχατε φέρει στην Βουλή μόλις πριν λίγους μήνες.

Δηλαδή, ψηφίζετε τον Μάρτιο και ξεψηφίζετε τον Οκτώβριο. Ε, Δεν το λες και υπεύθυνη διακυβέρνηση αυτό. Ψάχνουμε με αγωνία να βρούμε έστω ψήγματα αναπτυξιακού χαρακτήρα στο νομοσχέδιο το οποίο είναι γεμάτο από υφεσιακά μέτρα. Όταν όλες οι χώρες στην Ευρώπη κάνουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να μειώσουν: τους φορολογικούς συντελεστές, τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές -Όπως έγινε και στην Ελλάδα το 2014- προκειμένου να δώσουν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα: στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικροεπιχειρηματίες, στους αγρότες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί αντίθετη πορεία και αυξάνει την φορολογία παντού και για όλους. Το πρόγραμμα που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου: Αντί να στηρίζεται στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η λειτουργία της οικονομίας και η νομοθεσία, αντί να στηρίζεται στο λιγότερο αλλά πιο αποδοτικό κράτος, αντί να στηρίζεται στην μείωση της κρατικής σπατάλης, στηρίζεται στην υπερφορολόγηση. Φαντάζει δυστυχώς αδιανόητο να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί και τους περιορισμούς κεφαλαίων, τα περίφημα capital control.Την ίδια στιγμή η ανεργία αυξάνεται και πάλι. Μάλιστα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η ΕΡΓΑΝΗ. Άρα είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, οι έννοιες της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων σας είναι παντελώς άγνωστες.

Την ίδια στιγμή, εμπαίζετε ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων. Λίγο πριν τις εκλογές, τον Ιούλιο, θεσπίσατε νόμο –ο κ. Σκουρλέτης θα το θυμάται είμαι βέβαιος, για την αποκατάσταση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερήλικων των ομογενών, με ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2015. Σήμερα καταργείτε αυτή την ρύθμιση. Δηλαδή υποσχεθήκατε και ψηφίσατε προεκλογικά και ξεψηφίζετε μετεκλογικά. Διαψεύδετε σε χρόνο ρεκόρ όχι μόνο τους εαυτούς σας αλλά και όσους σας πίστεψαν και σας ψήφισαν. Ο λογαριασμός της «περήφανης» διαπραγμάτευσης έρχεται βαρύτατος και σε δόσεις. Πρώτη δόση η σημερινή. Νέοι φόροι, περισσότεροι φόροι, ακόμη πιο άδικοι φόροι. Επομένως μην περιμένετε από εμάς να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπερφορολόγηση και η ανυπαρξία αναπτυξιακού προγράμματος είναι δικό σας έργο όπως δικό σας έργο είναι και η ύφεση στην οποία ξαναρίξατε την οικονομία. Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που φέρνετε. Σας καλούμε έστω και τώρα να εφαρμόσετε πολιτικές τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, μέτρα που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα επαναφέρουν την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 16.10.2015