Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρ. Δήμας: Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2023

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία αναβαθμίζεται και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 10,8 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγορά καινούριων ραντάρ, λέιζερ, ένα νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με 4,3 εκατομμύρια € για κτιριακές υποδομές όπως το αμφιθέατρο, ο εκθεσιακός χώρος, γραφεία κ.ά με την συνολική επένδυση να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια €.

Πρόκειται, όχι μόνο για την μεγαλύτερη επένδυση από συστάσεως της υποδομής του, αλλά και για την μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα στην Κορινθία και την Πελοπόννησο.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, παρευρέθηκε σήμερα στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του έργου: «ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου»

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης, ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπύρος Βασιλάκος  οι Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας κ.κ Αθηνά ΚόρκαΤάσος Γκιολής και Χάρης Βυτινιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι της ερευνητικής\επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται, πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διαστημικός κόμβος υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικός και επιχειρησιακός εντός του 2026.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μεταφορά κρίσιμου εξοπλισμού υποδομών από την Πεντέλη στο Κρυονέρι και αγορά βασικού λογισμικού για το πρόγραμμα EU-SST, ενώ θα γίνει και τοποθέτηση οπτικών ινών.

Το τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έχει διάμετρο 1,2 μέτρα και οι ερευνητικές του υποδομές είναι σημαντικές τόσο για εθνικά ερευνητικά προγράμματα όσο και για διεθνή προγράμματα, καθώς ήδη αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Σήμερα πραγματοποιούνται σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στις ερευνητικές υποδομές του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, με αιχμή του δόρατος τις συστηματικές παρατηρήσεις των εκλάμψεων που προκαλούνται από προσκρούσεις μετεωροειδών και παραγόντων αντικειμένων στην επιφάνεια της σελήνης.

Μέσω του εγκατεστημένου ειδικού οργάνου παρατήρησης, οι παρατηρήσεις αυτές παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις μάζες και τις διαστάσεις των προσπιπτόντων αντικειμένων, τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τις προσκρούσεις, αλλά και τη συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Επίσης, η παρατήρηση της τροχιάς διαστημοπλοίων, δυνητικά επικίνδυνων σωμάτων όπως μετεωρίτες, η ασφάλεια για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους, ακόμα και η πλανητική ασφάλεια είναι ανάμεσα στα ερευνητικά και επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιεί το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου.

Το αναβαθμισμένο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα είναι ένα ανοικτό κέντρο επισκεπτών για μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες, όπου θα γίνεται διάχυση της επιστημονικής έρευνας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Μετατρέπουμε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας στο μεγαλύτερο Διαστημικό κόμβο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από το Κρυονέρι ήδη γίνεται εξαιρετική δουλειά από την επιστημονική του ομάδα με διεθνή αναγνώριση ειδικότερα στη παρακολούθηση των προσκρούσεων μετεωριτών  στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το χρηματοδοτούμε, προκειμένου να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις υποδομές που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αξιοποιήσουν την γνώση και την εμπειρία τους ακόμα περισσότερο. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο αλλά και για το όραμα τους να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου για την διάχυση της επιστήμης σε μαθητές, φοιτητές επισκέπτες αλλά και στην τοπική κοινωνία της Κορινθίας.»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας δήλωσε τα εξής:

«Εχω δεσμευθεί ότι ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να ενδυναμωθεί ως πηγή έρευνας και να προσφέρει τα καλύτερα. Η δέσμευση εκ μέρους μας αφορά στη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός του. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το εν λόγω έργο είναι από τα πλέον σημαντικά της περιφερειακής μας Αρχής, καθόσον αφορά στην ενδυνάμωση ενός διεθνούς εμβέλειας επιστημονικού κέντρου ενώ παράλληλα προσφέρει επισκεψιμότητα, τόσο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όσο και με ερευνητικό αντικείμενο. Ευχαριστώ την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και την διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει.»

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Η στενή συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με την Περιφερειακή και Τοπική αυτοδιοίκηση στη Πελοπόννησο οδηγεί στην υλοποίηση του οράματος του ΕΑΑ αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε κέντρο διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και αξιοποίησης του ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Με μια συνολική επένδυση περίπου 4.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω του ΠΔΕ, μπαίνουν σήμερα οι βάσεις για την κατασκευή και λειτουργία ενός μοναδικού πολυχώρου γνώσης, με μεγάλο αμφιθέατρο, εκθεσιακό και μουσειακό χώρο όπου θα αναδεικνύεται η διαχρονική διεπαφή πολιτισμού και επιστήμης.

Παράλληλα, η στενή συνεργασία του ΕΑΑ, με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων (τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας) και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας οδήγησε σε χρηματοδότηση του ΕΑΑ με άλλα 10.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Εθνικό και Περιφερειακό Διαστημικό κόμβο για την παροχή κρίσιμων διαστημικών υπηρεσιών ασφάλειας προς την Πολιτεία και την Ευρώπη»

Ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπύρος Βασιλάκος ανέφερε χαρακτηριστικά πώς:

«Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του έργου, που αφορά την κτιριακή αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, ξεκινά η διαδικασία στο τέλος της οποίας η υποδομής μας θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο Διαστημικό κόμβο στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το εμβληματικού έργο θα είναι χωρίς υπερβολή το μεγαλύτερο τεχνολογικό/ερευνητικό πάρκο στην Ελλάδα που αναμένεται να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου. Επιπλέον, η δημιουργία αυτής της νέας υποδομής αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΙΑΑΔΕΤ και του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς καθιστώντας τη χώρα μας  σημαντικό παίκτη διεθνώς σε θέματα που σχετίζονται με

την πλανητική ασφάλεια και τη διαστημική έρευνα. Πράγματι, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μετά από  επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου πρόκειται να συμμετάσχει ως Ευρωπαικός επίγειος σταθμός στην εμβληματική αποστολή της NASA (Psyche), όπου η εν λόγω διαστημοσυσκευή θα παρατηρήσει έναν αστεροειδή σε απόσταση 300εκ. χιλιομέτρων από τη Γη. Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα στηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπέιου Κρυονερίου ειδικό τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να εκπέμψει δέσμη laser.

Η προαναφερθείσα μπορεί να  φτάσει σε αυτές τις μεγάλες αποστάσεις με σκοπό να επικοινωνεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με τη διαστημοσυσκευή που με τη σειρά της θα στέλνει δέσμη laser στο Αστεροσκοπείο Χελμού όπου και τελικά θα

ανιχνεύεται. Συνεπώς στόχος μας είναι τα δύο ερευνητικά τηλεσκόπια μας, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα των σχετικών οργάνων σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη, να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος της NASA (Psyche). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΑΑ NOA/AEGIS προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην αγορά και στην εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε με την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων να έχουμε αμέσως μια λειτουργική υποδομή η οποία θα επιτελεί στο ακέραιο την αποστολή της ως Ευρωπαικός Διαστημικός κόμβος καθιστώντας την Ελλάδα συμαντική συνιστώσα στην  παγκόσμια προσπάθεια για την ασφάλεια της Γης από το διάστημα.»