Μετάβαση στο περιεχόμενο

a8inea | Συνέντευξη στον Γιώργο Αλοίμονο

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

12 Φεβρουαρίου 2023

Τη στήλη αυτή συνεντεύξεων την εγκαινιάσαμε το 2021. Από τότε πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια, 24 μήνες και αρκετές συναντήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους που είχαν ένα μόνο κοινό: κάτι ενδιαφέρον να πουν. Με βασικό κριτήριο τις ιστορίες πραγματικών ανθρώπων –γνωστών και μη– κάθε εβδομάδα η στήλη φιλοξενούσε τη συνέντευξη κάποιου που είχε να μοιραστεί το μοναδικό που έχει σημασία: την αλήθεια του.

Σήμερα ξεκινάμε έναν νέο κύκλο: συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων με διαφορετική προσέγγιση και με ερωτήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει. Η νέα στήλη «Political Animals» –που φιλοδοξεί να είναι περισσότερο ψυχογράφημα παρά συνέντευξη επικαιρότητας– βασίζεται σε ένα signature ερωτηματολόγιο με στόχο, μέσα από τις απαντήσεις των πολιτικών, να πάρουμε μια εικόνα της ιδιοσυγκρασίας τους, μια γεύση από το πώς βλέπουν τον κόσμο και μια αίσθηση για το πώς τοποθετούνται σε κάποια ζητήματα που το κοινό μας θεωρεί σημαντικά. Γιατί η διορατική ενημέρωση χρειάζεται τόλμη, καθαρότητα και φαντασία.

Πρώτος προσκεκλημένος μας ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο οποίος μας έδωσε λακωνικές απαντήσεις. Είχα την τιμή να γνωρίσω τον υπουργό κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο. Πάντοτε λιγομίλητος, με εύστοχες παρατηρήσεις και έμφαση στην ουσία. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα, που κάναμε πολιτικές συζητήσεις διαφωνώντας δημιουργικά στους από κοινού πολιτικούς προβληματισμούς. Θεωρούσαμε κοινή μας ευθύνη να έχουμε άποψη, να διαβάζουμε, να νοιαζόμαστε.

Αργότερα εκείνος, πάντα στοχοπροσηλωμένος, δούλεψε σε μεγάλες εταιρείες συμβούλων, δίδαξε σε ελληνικά και διεθνή πανεπιστήμια. Διέπρεπε. Σιωπηλά αλλά πάντα ουσιαστικά. Με τον ίδιο τρόπο που κινείται και στην πολιτική. Με ήθος, με έμφαση στο αποτέλεσμα. Οι ερωτήσεις μου σκοπό έχουν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον άνθρωπο Χρίστο, που όμως οριοθετούν τον πολιτικό, βουλευτή και υπουργό Δήμα.

Πολιτική είναι…

«Η τέχνη του εφικτού».

Αν δεν ήσασταν πολιτικός, τι θα θέλατε να είστε;

Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Ένας/μία εν ζωή πολιτικός αντίπαλος που εκτιμάτε.

Αρκετούς. Μην ξεχνάτε, ένας σημερινός αντίπαλος μπορεί να είναι μελλοντικός σύμμαχος.

Θα προτιμούσατε τα χρόνια στην εξουσία να είναι 4 ή 15;

Όσα αποφασίσουν οι πολίτες.

Κλιματική αλλαγή: τι πολιτικές έχετε αναπτύξει ή υποστηρίξει για την αντιμετώπισή της;

Το «Climpact». Μια εμβληματική, αμιγώς ελληνική ερευνητική-διεπιστημονική δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο για την πολιτεία και τους πολίτες σε θέματα κλιματικής αλλαγής και για τις επιπτώσεις που σχετίζονται με αυτήν.

Το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή έχει στόχο την ενοποίηση, τον εναρμονισμό και τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων της συλλογής δεδομένων από τις σχετικές εθνικές υποδομές».

Πολιτική ορθότητα: χρήσιμη ή επικίνδυνη;

Χρήσιμη μέχρι ενός σημείου.

Social media: ευχή ή κατάρα;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Podcast ή Netflix;

Netflix.

Ένα guilty pleasure;

Μακαρονάδα αργά το βράδυ.

Η πιο όμορφη γωνιά της Ελλάδας;

Η Κορινθία.

Μια συμβουλή που θα δίνατε στα παιδιά σας;

Να πιστεύουν στις δυνάμεις τους.

Σωτήριον έτος 2040. Πώς μοιάζει η Ελλάδα;

Πράσινη, high-tech, δημοκρατική και βιώσιμη για τους πολίτες.

***

Υπάρχουν στιγμές, ιδίως όσο μεγαλώνεις, που μεταβαίνεις από τη χαοτική ποσοτικοποίηση στην ουσιαστική και ποιοτική αφαίρεση. Που θέλεις να κατανοείς τη μονάδα ξεχωριστά και όχι τον «μέσο όρο» ενός πλήθους. Ο Χρίστος Δήμας είναι φιλικός, προσεγγίσιμος και ευγενής. Πράος και πάντα με το τιμόνι κρατημένο σταθερά. Αυτό που είναι, το ήθελε από μικρός: αυτό στο οποίο εξελίχθηκε αλλά από το οποίο δεν αλλοτριώθηκε.

Μπορεί οι δρόμοι μας να χώρισαν, όμως ποτέ δεν χαθήκαμε. Κάποια Χριστούγεννα του τηλεφώνησα στο κινητό που είχα από παλιά. Δεν πίστευα να ισχύει, αλλά το τόλμησα. Όχι μόνο απάντησε, αλλά όταν του είπα «κύριε υπουργέ μου», απάντησε «άσε τις βλακείες, ο Χρίστος είμαι κι εσύ ο Γιώργος, τι κάνεις; Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου». Λακωνικά λοιπόν, ο Χρίστος Δήμας είναι ένας από τους φίλους, συμφοιτητές, πολιτικούς για τον οποίο είμαι περήφανος.

Μικρό Πορτρέτο

Γεννήθηκε το 1980. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Πήρε το μεταπτυχιακό του στη συγκριτική πολιτική από το London School of Economics and Political Science (LSE). Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην ευρωπαϊκή πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν ως ανταποκριτής στο Λονδίνο για την εφημερίδα «Η Απογευματινή», ενώ έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε εγνωσμένης αξίας ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Προτού θέσει υποψηφιότητα, εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, στην The Boston Consulting Group (BCG), ως σύμβουλος.

Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς ως πρώτος βουλευτής του νομού. Συμμετέχει στις Επιτροπές Παραγωγής-Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και είναι αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.