Μετάβαση στο περιεχόμενο

eirinika.gr | Συνέντευξη με την Ειρήνη Νικολοπούλου

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

27 Φεβρουαρίου 2023

1. Ποιος είναι ο Χρίστος Δήμας;

Είμαι πατέρας δύο αξιολάτρευτων παιδιών, σύζυγος μίας δυναμικής γυναίκας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος, με διδακτορικό στην Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και πριν πολιτευτώ, εργαζόμουν ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group (BCG).

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Πάντοτε ενδιαφερόμουν για την πολιτική και για να είμαι ειλικρινής ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο οικογενειακό μου περιβάλλον και μου κέντριζε πάντα το ενδιαφέρον. Πιστεύω πως η συμμετοχή στα κοινά, από οποιαδήποτε θέση, είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

Δε θα ξεχάσω την έκφραση του Επικεφαλής της εταιρείας όπου εργαζόμουν όταν παραιτήθηκα από την εργασία μου για να θέσω υποψηφιότητα, «μήπως να το ξανασκεφτείς, μια χαρά είσαι εδώ στην εταιρεία, γιατί πας να μπλέξεις;» μου είπε. Η πολιτική όμως είναι πάθος, και συνήθως όταν κάνεις κάτι με πάθος, σου αρέσει και αυξάνονται οι πιθανότητες να το κάνεις καλύτερα.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Να πιστεύουν στα όνειρα τους και να τα κυνηγάνε.

4. Ποια βήματα έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας;

Στόχος μας είναι οι νέοι επιχειρηματίες και ταλαντούχοι επιστήμονες να γνωρίζουν πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα και να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Με αυτή τη λογική ιδρύσαμε το Elevate Greece, το εθνικό μητρώο των νεοφυών επιχειρήσεων που δίνει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα και οικονομικά οφέλη σε νέους επιχειρηματίες, όπως φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors), προαίρεση μετοχών (stock options) και παροχή ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ώστε οι ερευνητές και οι καθηγητές να ιδρύουν πολύ πιο εύκολα εταιρείες στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα προκειμένου να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τον χώρο έρευνας στην Ελλάδα. Παράλληλα δώσαμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ, όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters), τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας για την προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως η αύξηση των υπερεκπτώσεων για δαπάνες σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) από το 130% στο 200%, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο στο R&D. Αυτό ήταν σημαντικό διότι βοήθησε στο να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας έχει καταστεί ένας ανερχόμενος επενδυτικός προορισμός που προσελκύει ολοένα και περισσότερο το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κολοσσών όπως οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, Digital Realty.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Η Ελλάδα το 2050 να χαρακτηρίζεται από ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σημαντική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και εξωστρέφεια, να είναι κλιματικά ουδέτερη, πρωταγωνίστρια στην καινοτομία, με χαρούμενους πολίτες.

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Η ελευθέρια έκφρασης και απόψεων, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, η κοινωνική ευημερία και δυνατότητα οικονομικής ανέλιξης είναι σίγουρα μερικά από τα βασικά θεμέλια για να χτιστεί μία σύγχρονη κοινωνία.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Δεν με φοβίζει κάτι, ανησυχώ όμως για πολλά θέματα καθημερινά.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Αυτό που μου λέει πάντα η μητέρα μου: «Κάθε εμπόδιο για καλό».

9. Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Καθώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός για τα προτερήματα μου, αυτό που μου λένε είναι η υπομονή και επιμονή μου. Όσον αφορά τα ελαττώματά μου σύμφωνα με τη σύζυγο μου είναι το χιούμορ μου, αλλά εγώ θα το έβαζα στα προτερήματά μου.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, ζήσε την κάθε στιγμή.

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Τον ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω με την οικογένειά μου, πολλές φορές παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αγαπημένο φαγητό είναι τα μακαρόνια ή χωριάτικες χυλοπίτες με δική μου σπιτική σάλτσα, αγαπημένη ταινία: πολλές, θα επιλέξω όμως το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», αγαπημένη μουσική: ό,τι επιλέγουν τα παιδιά μου.