Μετάβαση στο περιεχόμενο

karfitsa.gr | Συνέντευξη στην Φένια Κλιάτση

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

9 Απριλίου 2022

Για την προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία μιλάει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καρφίτσα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας. Σε ότι έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ επισημαίνει πως “ η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο κόμβο καινοτομίας όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αφήσει το «αποτύπωμα» τους στην οικονομία. Πόσο εφικτός είναι, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων;

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή στην Ευρώπη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Η ενεργειακή αναστάτωση, που συνδυάζεται από τη διεθνή έκρηξη των τιμών, δημιουργούν μια νέα και σκληρή πραγματικότητα, που προκαλεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η Ελλάδα. Δυστυχώς, απ ότι φαίνεται, μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, δεν προβλέπεται εύκολος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος. Προφανώς όμως, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, όσο συνεχίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, αναπόφευκτα επηρεάζονται οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, άρα και η επενδυτική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, που στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις σταθερές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας, ικανό να προσελκύει πολλές επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία δυο χρόνια, παρά την κρίση της πανδημίας, πολλές εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, υλοποιούν πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως η Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, Amazon Web Services κ.α και αυτό αποτελεί μία έμπρακτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Κύριε Δήμα, ήσασταν παρών στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονικη ,οπότε δε θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω εάν στην εποχή του… restart μπορεί η πόλη αυτή να εξελιχθεί σε παγκόσμια περιοχή καινοτομίας;

Στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, μίλησα για την πολιτική ενίσχυσης της έρευνας και την καινοτομίας και πως πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού μας. Απόδειξη είναι πως την περασμένη χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν το 2020 σε 1.50%, έναντι του 1.28% του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, η πόλη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο, πρωτότυπο κόμβο καινοτομίας όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει έντονη ακαδημαϊκή, ερευνητική αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα, μεγάλο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών (spin off εταιρειών), τμημάτων Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων και φυσικά κομβική γεωγραφικά θέση. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως από τον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, όπως είναι η Pfizer, η Cisco, η Deloitte κ.α. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια υποδομή καινοτομίας, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς – ThessINTEC, που έχουμε δρομολογήσει να δημιουργηθεί στην πόλη, αναμένεται να προκαλέσουν μια ραγδαία ανάπτυξη στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας. Κλείνοντας, εξαιρετική είναι και η πρωτοβουλία στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εκεί μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος. Σε πλήρη ανάπτυξη η Τεχνόπολη αναμένετε να φιλοξενεί περισσότερες από 150 καινοτόμες επιχειρήσεις με περισσότερους από 3000 εργαζομένους.

Πώς η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα; Ποιες δράσεις «τρέχουν»;

Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας. Στο Elevate Greece oι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, από άποψη πληθυσμού και στόχος μας είναι να συνδεθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, η γεωργική οικονομία και η παραγωγή με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων καινοτόμων τεχνολογιών.

Ήδη μελετάμε ένα στοχευμένο πλέγμα πολιτικών, μέσω της συνεργασίας του Elevate Greece με τις Περιφέρειες ώστε να ενισχυθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που βρίσκονται εκτός των αστικών κέντρων και απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, σχεδιάζει για το νέο ΕΣΠΑ σημαντικές δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς. Ο τομέας της αγροδιατροφής παραμένει από τους βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με στόχο την αποτελεσματικότερη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την έρευνα και την καινοτομία.

Σαφέστατα, η χώρα μας διαθέτει εύφορη γη, πλούσια ηλιοφάνεια, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, προκειμένου να αναπτύξει την αγροτική της οικονομία και παραγωγή. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον πρωτογενή τομέα, θα προκαλέσει ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και φυσικά αύξηση του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα. Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αλλά και μια πρόκληση που δεν θα έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα μέτρα στήριξης υπέρ των αδυνάτων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση κρίνονται από την αντιπολίτευση ως μη επαρκή καθώς τα φαινόμενα της ακρίβειας είναι έντονα. Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κινήσεις; Τι απαντάτε;

Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, ένα σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, προστίθενται διαρκώς νέες πολιτικές ενίσχυσης, με στόχο να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε εφ όσον χρειαστεί, να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα με κύριο γνώμονα να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.

Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, θα ήθελα να τονίσω πως, οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα συγκριτικά με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019, μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά το φόρο για τα ακίνητά τους. Η πραγματικότητα πάντως είναι αμείλικτη και διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς για όσο διάστημα κυβέρνησε την χώρα προχώρησε μόνο σε αυξήσεις της φορολογίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση της φορολογίας, μόνο σε μειώσεις. Συνεπώς κρίνοντας και από τα πεπραγμένα, πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους.

Οι εκλογές μπορεί να μην έχουν προκηρυχθεί αλλά συζητιούνται συνέχεια. Βλέπετε να επισπεύδονται;

Όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όσοι ζητούν εκλογές εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως είναι ο πόλεμος ή η Πανδημία δεν κρατούν την υπεύθυνη στάση που επιβάλλουν οι συνθήκες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA