Μετάβαση στο περιεχόμενο

liberal.gr | Συνέντευξη στην Μαρίνα Θανασοπούλου, “Τα οφέλη από το πρώτο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα”

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

31 Ιουλίου 2022

Τα φάρμακα με κάνναβη προσφέρουν υποστήριξη σε σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Crohn, ο αυτισμός, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, οι παρενέργειες από χημειοθεραπεία, ο νευροπαθητικός πόνος κ.ά. Η ισραηλινή Tikun Europe, η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της στην Κόρινθο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας μιλά στο liberal για το πρώτο παρόμοιο εργοστάσιο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η Tikun ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 από το Ισραήλ και εν συνεχεία επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και την Ευρώπη, με έδρα την Ελλάδα.

Από τις αρχές του 2022 η Tikun διαθέτει στην ελληνική αγορά προϊόντα CBD (προϊόντα με κανναβιδιόλη), τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση, σε αντίθεση με τα προϊόντα που περιέχουν THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη) σε υψηλότερα επίπεδα και αποτελούν τη φαρμακευτική κάνναβη.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Θανασοπούλου

Πότε αρχίζει η λειτουργία του εργοστασίου της TIKUN στην Κορινθία και πότε θα είναι διαθέσιμα τα τελικά προϊόντα;

Αρχικά να τονίσω πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό που επενδύει στη χώρα μας και ειδικότερα στην Κορινθία. Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα έλαβε και την άδεια λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει σύντομα.

Τι σημαίνει για την οικονομία η επένδυση της ισραηλινής εταιρείας στην πρώτη μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα;

Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η εταιρεία θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα, δημιουργώντας τμήμα «Έρευνας & Ανάπτυξης» (R&D) στην Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία και στη χώρα, στοχεύοντας παράλληλα και να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και να αποκτήσει σημαντική εξαγωγική δυναμική.

Τελικά, τι βλέπουν στην Ελλάδα ξένοι όμιλοι, όπως η TIKUN και την επιλέγουν για την παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης; Η Ελλάδα έχει μπει στο μικροσκόπιο και άλλων παικτών του χώρου για ανάλογες επενδύσεις;

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών. Από την αρχή της θητείας μας προχωράμε σε αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως ήδη από την 1η Σεπτεµβρίου 2020 είναι σε ισχύ τα νέα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και άνάπτυξη, στα οποία έχουμε αυξήσει το ποσοστό της υπερέκπτωσης από το 130% στο 200%. Η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό με άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματικό ταλέντο, που είναι ικανό να παράγει υπεραξίες, αλλά ακόμη και να τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών.

Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες από εταιρείες όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco, η Amazon, η Volkswagen κ.ά. Αυτή είναι μια έμπρακτη ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι επενδύσεις στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας συμβάλλουν στο να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα δημιουργείται μια δυναμική για τον επαναπατρισμό κάποιων από τους νέους μας που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Τα τελικά σκευάσματα θα διατεθούν και στην ελληνική αγορά ή προορίζονται μόνο για εξαγωγές;

Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, επιτρέπεται η δημιουργία μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και τα προϊόντα μπορούν να κυκλοφορούν και στην εγχώρια αγορά.

Ποια η ευρύτερη στρατηγική της Ελλάδας για το τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης; Σκοπεύει η χώρα να πρωταγωνιστήσει τον χώρο και με ποια εργαλεία;

Η στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να διαμορφώσει ένα ακόμα καλύτερο επενδυτικό κλίμα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αξιοποιώντας το επιστημονικό/ερευνητικό δυναμικό που διαθέτουμε μπορούμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουμε σε τομείς που θα αποδώσουν θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η Πολιτεία έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά εργαλεία και φορολογικά κίνητρα ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο από την Ελλάδα. Ναι µεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που αναφέρθηκα παραπάνω, όμως έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.