Μετάβαση στο περιεχόμενο

Political.gr | Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

30 Μαρτίου 2022

Παρά τα μέτρα, που ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση, το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Υπάρχουν «εφεδρείες» για τυχόν νέες παρεμβάσεις, εφ όσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί στο εγγύς μέλλον; Τι απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη ή ο ΕΦΚ;

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη γεωπολιτική αναταραχή στην ήπειρό μας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ενεργειακή αναστάτωση -συνοδευόμενη από τη διεθνή έκρηξη των τιμών- που παρατηρείται, δημιουργούν μια νέα και σκληρή πραγματικότητα με πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Είναι γεγονός πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Δυστυχώς, όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες, δεν διαφαίνεται εύκολος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, ένα σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, προστίθενται διαρκώς νέες πολιτικές ενίσχυσης,  με στόχο να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμεεφ όσον χρειαστεί, να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα με κύριο γνώμονα να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, προσπαθώντας να στρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο. Όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές και τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικά αναφέρω ότι οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα συγκριτικά με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019, μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά το φόρο για τα ακίνητά τους.Η πραγματικότητα πάντως είναι αμείλικτη και διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς για όσο διάστημα κυβέρνησε την χώρα προχώρησε μόνο σε αυξήσεις της φορολογίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση της φορολογίας, μόνο σε μειώσεις. Συνεπώς κρίνοντας και από τα πεπραγμένα, πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους.

Εν μέσω της διεθνούς αναταραχής, αναθερμαίνονται τα  σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά και αυτά της αλλαγής του εκλογικού νόμου; Μήπως η ενίσχυση του bonus του πρώτου κόμματος εξυπηρετεί το μείζον διακύβευμα της σταθερότητας, που θέτει μετ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ως εκ τούτου φαντάζει υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες ως αναγκαιότητα; Υπάρχει plan B σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Με ποιο κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας η Νέα Δημοκρατία;

Όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όσοι ζητούν εκλογές εν μέσω διεθνών κρίσεων, όπως είναι ο πόλεμος ή η Πανδημία δεν δείχνουν την απαραίτητη σοβαρότητα και την υπεύθυνη στάση που επιβάλλουν οι συνθήκες. Τώρα όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα κατά της Στρατηγικής Πυξίδας, που υιοθέτησε η Ευρωπαική Ένωση, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις πρόνοιες της είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Υπ αυτό το πρίσμα πόσο ρεαλιστική μοιάζει η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, κατά την διαβεβαίωση Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη;

Στην συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο   παρουσιάστηκαν οι πάγιες θέσεις των δυο χωρών. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθεί σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας τις εντάσεις και ρίχνοντας τους τόνους. Μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε μια θετική ατζέντα, που να βασίζεται κυρίως στην οικονομία.  Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μετακινείται από τις θέσεις της και είμαστε σαφώς υπέρ του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο ότι οι διαφορές επιλύονται μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Η απόκτηση των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Σας ανησυχεί η άνοδος των κρουσμάτων του κορονοιού, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες; Εκτιμάτε ότι μπορεί να επενεργήσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και δη στην εφετινή τουριστική σεζόν;

Η πανδημία δεν έχει φύγει ακόμα. Είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε και οφείλουμε όλοι μας να μην επαναπαυόμαστε. Ο στόχος μας είναι όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, πάντα όμως με την σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων που ανιχνεύονταιτις τελευταίες ημέρες, δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει το γεγονός ότι σχεδόν το 85% των ενηλίκων και το 90% άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19. Το θετικό είναι ότι από εδώ και στο εξής ο καιρός θα βελτιώνεται και έτσι θα μπορούμε να βρισκόμαστε όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.Για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο, προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και να είμαστε προσεκτικοί, φορώντας μάσκες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών.

Μπορείτε να μας κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του ElevateGreece;

Μέχρι και πριν από 1,5 χρόνο περίπου, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν ήξερε συνεπώς πόσες υπάρχουν, που βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Εύλογο είναι πως όταν δεν έχει η πολιτεία όλα αυτά τα δεδομένα αδυνατεί στην πραγματικότητα να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις και στο Μητρώο έχουν ήδη εγγραφεί 568 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 5.000 εργαζομένους. Τις προηγούμενες ημέρες με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Elevate Greece εξελίσσεται και από πλατφόρμα μετατρέπεται σε επιχείρηση του δημοσίου. Ένα απαραίτητο βήμα, ώστε η πολιτεία να μπορεί να δίνει ακόμα περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες σε Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς από την Ελλάδα.

Πλέον, υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έτσι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Με άλλα λόγια, το ElevateGreece είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά να η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angelinvestors), μετοχές προαίρεσης (stockoptions) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους λόγω COVID-19.

Πλαισιώνεται όμως, και από ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σπουδαία χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.