Μετάβαση στο περιεχόμενο

(Video) Η κυβέρνηση προκάλεσε και προκαλεί τεράστια βλάβη στην εθνική οικονομία – Ομιλία στη Βουλή

FacebookTwitterEmailPrintFriendly

Για υπερφορολόγηση των πολιτών και διάλυση του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου έκανε λόγο ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Στην ομιλία του από το βήμα Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορούσε την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Χρίστος Δήμας τόνισε πως η κυβέρνηση προκάλεσε και προκαλεί μεγάλη βλάβη στην εθνική οικονομία και προσθέτει τεράστια οικονομικά βάρη όχι μόνο σε αυτή αλλά και στις μελλοντικές γενιές της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Δήμας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθυστέρηση υλοποίησης της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που είχε πιλοτικά εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. «Δεν έχετε εφαρμόσει μέχρι σήμερα ούτε μια πολιτική για την αύξηση κινήτρων στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων και την μείωση της κρατικής σπατάλης» υπογράμμισε ο βουλευτής Κορινθίας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Κυβερνάτε σχεδόν ένα χρόνο πια και σας θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα: Είναι σε καλύτερη κατάσταση η χώρα σήμερα από ότι ήταν τον Νοέμβριο του 2014;»

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:

Εάν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερνε σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο με δώδεκα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, εκ των οποίων οι πέντε είχαν να κάνουν με την τραπεζική αργία, καταλαβαίνετε ότι οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Αντιπολίτευση, την τότε Αντιπολίτευση, θα ήταν κυριολεκτικά «στα κάγκελα». Θα μιλούσαμε για κατάλυση της δημοκρατίας. Αυτό απλώς θέλω να το σημειώσω.

Όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις. Πράγματι, αφού φτάσατε την οικονομία στα όρια της κατάρρευσης, νομίζοντας πως έτσι εκβιάζετε τους δανειστές, αφού φτάσατε τη χώρα μισό βήμα έξω από το ευρώ και επιβάλατε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων -τα περίφημα capital controls-, αφού περιπλέξατε τόσο την κατάσταση με ένα αχρείαστο αλλά καταστροφικό δημοψήφισμα, αναδιπλωθήκατε. Αργήσατε, όμως. Κι αυτός ο χαμένος χρόνος, τα φροντιστήριά σας μέχρι να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, δυστυχώς τα πληρώνει η χώρα και οι πολίτες.

Είναι γνωστό πια ότι οι Κυβερνήσεις Τσίπρα-Καμμένου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη νομοθέτηση μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Όμως, νομοσχέδιο που να συμπεριλαμβάνει τόσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συγκεντρωμένες πρώτη φορά βλέπουμε.

Η απλή ανάγνωση των πρώτων σειρών του τίτλου του σημερινού σχεδίου νόμου είναι η καλύτερη εξιστόρηση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τις παλινωδίες της και την αναποφασιστικότητά της. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρώτα κλείσατε τις τράπεζες, επιβάλατε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων, στη συνέχεια παρατείνατε το κλείσιμο των τραπεζών, έπειτα θέσατε νέο αυστηρό πλαίσιο κίνησης κεφαλαίων, που μας συνοδεύει μέχρι σήμερα και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα πάψει να ισχύει. Προκαλέσατε και προκαλείτε τεράστια βλάβη στην εθνική οικονομία. Σπείρατε ανασφάλεια, διώξατε και κλείσατε επιχειρήσεις, καθηλώσατε επενδύσεις, καταρρακώσατε την πραγματική οικονομία, αυξάνετε την ανεργία και φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα. Με λίγα λόγια, διαλύετε την ιδιωτική οικονομία.

Το τραπεζικό σύστημα έφτασε στο όριο της κατάρρευσης εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αλήθεια, θυμάστε τι έλεγε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης; «Να χακάρουμε όλα τα ΑΦΜ από το Υπουργείο Οικονομικών, να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα και να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι –κι όχι μόνο- μέσω IOUs». Πείτε μου έναν Πρωθυπουργό χώρας που δεν θα παραιτούσε τον Υπουργό Οικονομικών με το άκουσμα αυτών των λέξεων την ίδια στιγμή. Μόνο ο κ. Τσίπρας!

Τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και γενικότερα για την επούλωση της οικονομικής βλάβης που προκαλέσατε τους τελευταίους μήνες, δεν βαραίνουν μόνο τη σημερινή γενιά. Μετακυλούν τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Μέσα σε λίγους μήνες η εικόνα των τραπεζών επιδεινώθηκε ραγδαία. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 50 δισεκατομμύρια ή 25% του συνόλου τους, αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η χρηματοδοτική ανάγκη των τραπεζών από το ευρωσύστημα, από τον περίφημο ELA, εκτοξεύτηκε στα 85 δισεκατομμύρια από 0 που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Kαι βεβαίως να υπενθυμίσω ότι αυτά τα χρήματα δεν μας χαρίζονται -με ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας για αυτό.

Επίσης, από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και τον μηδενισμό της αξίας των τραπεζικών μετοχών το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια. Για σκεφτείτε πόσοι μικρομέτοχοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια σε τραπεζικές μετοχές και τι ζημιές έχουν υποστεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

Δεν είναι, όμως, μόνο η οικονομία. Στα εθνικά θέματα, όπως είδαμε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και σε δεύτερο βαθμό πριν από έναν μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην παιδεία, στα εργασιακά, σε θέματα δικαιοσύνης, στην αποφασιστικότητα ή -πιο σωστά- στην αναποφασιστικότητα πάταξης της τρομοκρατίας και στην επιχειρηματικότητα κάθε δήλωση των μελών της Κυβέρνησης προξενεί φόβο και ανησυχία. Επιδεινώνει αντί να διασφαλίζει την ομαλότητα. Μάλιστα, δεν περιορίζετε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στην οικονομία. Αντίθετα, απλώνετε την πρακτική αυτή σε όλο και ευρύτερους τομείς, όπως κάνετε σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό.

Την ίδια στιγμή, ενώ μιλάτε για κοινωνική κρίση δεν λέτε τίποτα για την ανεργία, τον πρωταρχικό δηλαδή παράγοντα της κοινωνικής κρίσης, παρά μόνο κατηγορείτε τρίτους και από πάνω υπερφορολογείτε αδιακρίτως τα πάντα και τους πάντες. Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε πραγματικά τη φτώχεια όταν είστε διστακτικοί στις επενδύσεις; Δεν έχετε εφαρμόσει μέχρι σήμερα ούτε μία πολιτική για την αύξηση κινήτρων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της κρατικής σπατάλης. Αντίθετα, διώχνετε και όσες επιχειρήσεις θέλουν να μείνουν ή εν πάση περιπτώσει το σκέπτονται να έλθουν να επενδύσουν στη χώρα.

Παράλληλα, καθυστερείτε σε πραγματικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως είναι η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις. Ιδεολογικά δεν μπορείτε να συμβιώσετε με τη σύγχρονη λειτουργία της οικονομίας.

Αν πράγματι υπηρετούσατε έστω και ελάχιστα έναν μεγάλο σκοπό, τον σκοπό δηλαδή της κοινωνικής ευημερίας για τα επόμενα χρόνια, θα κάνατε πραγματικά τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου να έλθουν επενδύσεις στη χώρα. Και όμως, κάνετε τα πάντα για να τις διώξετε. Συμφιλιωθείτε επιτέλους με την πραγματικότητα. Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσει η οικονομία και να βγει η χώρα από τα μνημόνια είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Αυτό απαιτεί ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας και της οικονομίας, αξιοπιστία, αποφασιστικότητα και προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί και πάλι το κόστος δανεισμού, να πέσουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη διεθνή αγορά, να ανακτήσει η οικονομία τη θετική της αξιολόγηση και επομένως, να μπορέσει σχετικά φθηνά να ζητήσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει και να δώσει ώθηση στις οικονομίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής. Κυβερνάτε σχεδόν έναν χρόνο πια και θέλω να σας θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα, κύριε Υπουργέ: Είναι σε καλύτερη κατάσταση η χώρα σήμερα από ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 24.11.2015